Home Maitreya Instituut
 

Reciteer de 'Soetra van het Gouden Licht'
voor wereldvrede

   Lama Zopa Rinpoche
 
Lama Zopa Rinpoche

Door Lama Zopa Rinpoche

Iedereen die vrede in de wereld wil zou de Soetra van het Gouden Licht (Ser.ö dam.päi do wang.gyi gyälpo) moeten lezen. Dit is een zeer belangrijke beoefening om geweld en oorlogen in de wereld te stoppen. De Soetra van het Gouden Licht is een van de beste manieren om vrede t brengen. Iedereen kan dit doen, het maakt niet uit hoe druk je bent, zelfs wanneer je een pagina of een paar regels per dag kunt lezen, op deze manier kun je continue de Soetra van het Gouden Licht lezen.

De heilige Soetra van het Gouden Licht is de koning van de soetra's. Deze soetra is buitengewoon krachtig en vervult al je wensen, terwijl het vrede en geluk aan alle voelende wezens schenkt, tot aan de verlichting. Het is ook bijzonder krachtig voor de wereldvrede, voor je eigen bescherming, voor de bescherming van je land en de hele wereld. Verder heeft het ook een grote helende kracht voor de mensen in het land.

Voor iedereen die voor zichzelf en anderen vrede wenst, is dit de spirituele of Dharma-manier om vrede te brengen, zonder dat je daarvoor anderen schade hoeft toe te brengen, anderen moet bekritiseren of zelfs te demonstreren; toch kan het vrede scheppen. Iedereen, boeddhist of niet-boeddhist die wereldvrede wenst kan deze tekst lezen. Dit beschermt ook individuen en het land tegen wat natuurrampen genoemd wordt, van het lucht element, vuur element, aarde element en water element, zoals stormen, tornado's, branden, aardbevingen en overstromingen. Deze zijn niet 'natuurlijk', omdat deze gevaren door oorzaken en omstandigheden gevormd worden. Deze oorzaken en omstandigheden ontstaan door de negatieve innerlijke gedachten en acties van mensen, en door externe omstandigheden.

De voordelen van het lezen van deze soetra zijn onmetelijk: de teksten zeggen dat het offeren van kostbare juwelen - ontelbaar als het aantal atomen van de Grote Oceaan - aan ontelbare boeddha's, vergeleken met het reciteren van enkele regels van de Soetra van het Gouden Licht, dat het reciteren meer positieve energie oplevert dan deze onmetelijke offergaven aan de Boeddha.

Door het reciteren van deze soetra wordt ons leven in de richting van de verlichting gestuurd. Er wordt zoveel positieve energie geproduceerd door het reciteren van deze soetra; er wordt voor alles gezord, het leven wordt makkelijk, je ontvangt alles wat je wensen kunt. Dit komt doordat er een ongelofelijke zuivering plaatsvind, en je verzamelt ontzettend veel positieve energie. Op deze manier bevrijd je talloze voelende wezens uit de oceaan van het samsarische lijden, en breng je ze naar de verlichting.

Dus hier doe ik het verzoek, met mijn handen samen, om alsjeblieft de Soetra van het Gouden Licht zo vaak mogelijk te reciteren voor de wereldvrede.


Colophon: gedicteerd door Lama Zopa Rinpoche aan Eerwarde Holly Ansett, Aptos, 4 May 2007. Licht geëdit door Claire Isitt.

De tekst van de Golden Light Sutra in het Engels is gratis te downloaden van de FPMT website. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een Nederlandse vertaling.

Deze Soetra wordt regelmatig gereciteerd in onze centra, zie ook de pagina's Poedja's en Recitaties en de Programmakalender

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019