Home Maitreya Instituut
 

Studieprogramma Tibetaans boeddhisme

In het Westen is het bijna onmogelijk op dezelfde manier te studeren als de monniken en nonnen in traditionele boeddhistische kloosters omdat onze levensomstandigheden totaal anders zijn. Om toch op een verantwoorde manier een juist begrip te verwerven van de voornaamste studies die in de Tibetaanse kloosters worden gegeven, is door de FPMT een uitgebreid studieprogramma ontwikkeld, waarin de belangrijkste teksten worden onderwezen. Het onderricht wordt door de verschillende gekwalificeerde leraren van het Maitreya Instituut gegeven.

Het programma van het Maitreya Instituut bestaat naast instaplessen, lezingen en diverse aktiviteiten, uit meerdere afzonderlijke onderdelen. In oplopende moeilijkheidsgraad en studieduur zijn dit:

Naast het bestuderen van de teksten wordt tijdens deze cursussen ruim aandacht besteed aan vragen, discussies en het verinnerlijken van het materiaal door meditatie. Alleen met een juist begrip kunnen we zinvol mediteren om ons te leiden tot verdieping en realisatie op dit pad van innerlijke evolutie.

Bij twee programma's - Discovering Buddhism en Basic Program - is het mogelijk een eindcertifcaat te verkrijgen voor hen die het programma (inclusief toetsen en retraites) voltooid hebben. Dit geeft gevorderde studenten de gelegenheid om als gekwalificeerde leraren en leraarsassistenten in FPMT-centra van dienst te zijn op basis van hun kennis, meditatie-ervaring en voorbeeldig gedrag. Deze certificering maakt deel uit van Lama Zopa Rinpoches visie voor de verdere ontwikkeling van het Dharmaonderricht in de FPMT.

"In het boeddhisme zijn studeren en beoefenen beide extreem belangrijk, en ze dienen hand in hand te gaan. Zonder kennis, alleen vertrouwen op geloof, geloof en meer geloof is goed, maar niet voldoende. Dus het intellectuele deel dient absoluut aanwezig te zijn. Tegelijkertijd, uitsluitend intellectuele ontwikeling zonder geloof en beoefening is ook zinloos. Het is noodzakelijk om uit studie geboren kennis te combineren met oprechte beoefening in ons dagelijks leven. Deze twee moeten samengaan."
Zijne Heiligheid de Dalai Lama

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019