Home Maitreya Instituut
 

Hoe beginnen met boeddhisme?

Boeddhisme

   Zijne Heiligheid de Dalai Lama
 

Het boeddhisme is naast een religie ook een uitgebreide filosofie die op veel levensvragen antwoorden biedt. Er is veel nadruk op het begrijpen van onze eigen geest; de manier waarop we denken en voelen, en hoe onze eigen gedachten en gewoontes ons gelukkig of ongelukkig maken. Meditatie is daarbij een bijzonder belangrijk hulpmiddel. Meditatie is een methode om onze eigen geest goed te leren kennen en ook onszelf te corrigeren wanneer we door verwarring of negatieve gewoontes ons eigen geluk in de weg staan.

Het boeddhisme is ontstaan in India. Veel onderwerpen, zoals bijvoorbeeld karma en wedergeboorte zijn een onderdeel van de alledaagse cultuur in het verre oosten, maar ze vereisen voor de meeste Nederlanders een vrij uitgebreide introductie. Zeer beknopte samenvattingen van het boeddhisme kunnen soms zelfs meer vragen oproepen dan beantwoorden, dus wanneer je begint met het boeddhisme zul je waarschijnlijk wel wat geduld op moeten brengen om de grote lijnen te begrijpen.

Door de eeuwen heen zijn er veel verschillende tradities binnen het boeddhisme ontstaan, die allemaal hun eigen bijzonderheden en benaderingen hebben. Een boek van een bepaalde boeddhistische traditie hoeft daarom niet altijd verhelderend te zijn voor een andere traditie; je kunt zelfs makkelijk in de war raken wanneer je boeken van verschillende tradities door elkaar leest.
Als je echt in de levensbenadering van het boeddhisme geïnteresseerd bent, is er dus enige tijd en inspanning nodig om een redelijk totaaloverzicht te kunnen vormen. Dit is de reden waarom het Maitreya instituut meerdere studieprogramma's op verschillend nivo organiseeert, van enkele avonden tot jarenlange studies.

Meditatie

Meditatie is een bijzonder belangrijke methode in het boeddhisme om onze eigen denkwijzen en emoties onder de loep te nemen, zodat we innerlijke vrede en antwoorden op onze persoonlijke levensvragen kunnen vinden. Om meditatie te beoefenen hoef je helemaal geen boeddhist te zijn; het is meer een soort ontdekkingsreis in de eigen geest die niet alleen een rustpunt kan vormen, maar vooral ook helderheid kan geven in onze drukke levens.
We maken ons druk over allerlei zaken, maar denken we wel eens aan wat ons nu eigenlijk gelukkig maakt?
We beseffen dat ons lichaam zich na inspanning moet kunnen herstellen, maar wat doen we met onze geest?
We denken misschien wel vaak aan onze problemen, maar nemen we wel eens de tijd om rustig een oplossing te vinden?
Door de rust en concentratie die met meditatie aangeleerd wordt is het mogelijk om anders tegen problemen aan te kijken en energie te steken in dingen die er voor ons het meeste toe doen. Vanuit die rust en helderheid kunnen we wijsheid ontwikkelen. Voor vergevorderden is het zelfs mogelijk om alle ervaringen van problemen en lijden achter zich te laten wanneer ze de verlichting bereiken.

Het Maitreya Instituut biedt verschillende 'instapmogelijkheden':

Open dagen:
Er zijn regelmatig open dagen in Amsterdam en in Loenen. Naast een programma is er vooral veel gelegenheid om vragen te stellen en gewoon eens rond te snuffelen bij een kop koffie of thee.

Begeleide meditaties, beginnerscursussen, creatieve en gezellige aktiviteiten:
Zie de pagina met geselekteerde Instaplessen die speciaal bedoeld zijn voor starters in het boeddhisme, en het programmaoverzicht van Amsterdam en Loenen voor allerlei leuke activiteiten, zoals thangkaschilderen, mantrarolletjes maken, helpen in de tuin in Loenen, video's kijken etc.
Een bijzondere mogelijkheid om je helemaal 'onder te dompelen' in het boeddhisme is de jaarlijkse Zomer Lam Rim in Loenen; in ongeveer twee weken wordt een uitgebreid overzicht van het (Tibetaans) boeddhisme gegeven, je kunt leren te mediteren, en zijn er veel mogelijkheden om met ervaren studenten van gedachten te wisselen.

Deze website:
Een zeer korte samenvatting vind je op de pagina Boeddhisme in een notendop.
Vervolgens zou je kunnen surfen in de collectie korte (en eenvoudige) artikelen, en in de uitgebreide verzameling van artikelen over boeddhisme op deze website.
Je kunt ook een weekendcursus van onze Tibetaanse leraar Geshe Sonam Gyaltsen lezen of beluisteren via MP3. Zie ook onze lijst van aanbevolen boeken of bezoek het online forum om vragen te stellen en te discussiëren.

Gebedsdiensten (poedja's) en recitaties van soetra's:
Je bent ook meer dan welkom om mee te doen met een poedja (gebedsdienst) of een recitatie van een boeddhistische tekst (soetra). Voor meer informatie, zie de pagina's voor Poedja's en Soetra recitaties.


De uitgebreidere studieprogramma's en retraites

Voor verdere verdieping is er het uitgebreide studieprogramma in Amsterdam en Loenen, dat zich over meerdere jaren kan uitstrekken. Ook zijn er in Loenen regelmatig langere cursussen voor beginners en gevorderden van de Tibetaanse leraar Geshe Sonam Gyaltsen over een specifiek onderwerp.
Je kunt van deze lessen altijd een losse lezing, dag of weekend meemaken, echter deze studieprogramma's bouwen op de eerdere kennis voort, en losse lessen zullen dus voor beginners niet altijd eenvoudig te volgen zijn.

Vooral in Loenen is het regelmatig mogelijk meerdaagse retraites te volgen.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019