Home Maitreya Instituut
 

Maandelijks terugkerende dagen voor beoefening

In het Tibetaans boeddhisme worden maandelijks enkele belangrijke dagen voor beoefening gemarkeerd, hier volgen speciaal de beoefeningen die door Lama Zopa Rinpoche binnen de FPMT worden aanbevolen:

Gerekend naar de Tibetaanse maankalender:

Medicijnboeddha dag
De 8ste is gunstig voor Medicijnboeddha, Tara of Mahakala beoefening, een goede dag om "Mahayana geloften*" te nemen.

Goeroe Rinpoche dag
Op de 10de wordt iedere maand een speciale gebeurtenis in het leven van Goeroe Padmasambhava herdacht. Goeroe Padmasamhava was een leraar uit India die een zeer belangrijke rol speelde bij het naat Tibet brengen van het boeddhisme vanuit India. Op deze dag, speciaal gerelateerd aan de 'vader tantra's', dienen mensen die een hoogste yoga tantra initiatie hebben ontvangen, het zgn. 'tsog ritueel' te doen, bijvoorbeeld met de Goeroe Poedja.

Sodjong
Op de 14de of 15de en de 29ste of 30ste, bekentenisritueel voor monniken en nonnen.

Volle maan
De 15de is een krachtige dag voor beoefening, een goede dag om Mahayana geloften* te nemen en Medicijnboeddha beoefening.

Dakini dag
Op de 25ste die gerelateerd is aan de "moeder tantra's", dienen mensen die een hoogste yoga tantra initiatie hebben ontvangen, het zgn. 'tsog ritueel' te doen, bijvoorbeeld met de Goeroe Poedja.

Dharmapala dag
De 29ste is een speciale dag voor beoefeningen voor Dharmabeschermers.

Nieuwe maan
De 30ste is een krachtige dag voor beoefening, een goede dag om Mahayana geloften* te nemen en Medicijnboeddha beoefening.


* Mahayana geloften:
je kunt acht geloften voor één dag nemen voor het welzijn van alle wezens, waarmee je veel positieve verdiensten verzamelt, dit betekent afzien van:

  • doden (ook dieren)
  • stelen
  • alle sexuele gedrag
  • liegen
  • bedwelmende middelen (alcohol, drugs, roken etc.)
  • gebruik van tronen of bijzondere bedden
  • zingen, dansen en het dragen van sierraden
  • eten na de middag

De eerst maal dien je de Mahayana geloften te nemen voor een gekwalificeerde leraar, pas daarna kun je deze geloften ook zelf nemen; zie de tekst van de Mahayana geloften.

Jaarlijkse bijzondere feestdagen
Het boeddhisme kent ook jaarlijkse feestdagen, waarop vooral belangrijke geberutenissen uit het leven van de Boeddha herdacht worden. Meer informatie vind je op de pagina Jaarlijkse feestdagen.

 

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019