icon-dag-168MG icon-dag-7BP icon-dag-1 icon-dag-8GP icon-dag-9MP icon-dag-3 icon-dag-6OhB icon-dag-2 icon-dag-12T10 icon-dag-13T15 icon-dag-14T25 icon-dag-15T30 icon-dag-11T8 icon-dag-10TP icon-dag-4 icon-dag-5

Tegengif voor de recessie

 

Door Lama Zopa Rinpoche 

 

“Natuurlijk verkeert de wereld economie nu in een neerwaartse spiraal… maar zelfs als de wereld economie in opwaartse richting gaat zijn er nog steeds velen op de aarde van wie het leven zich neerwaarts beweegt. Dat gebeurt – dat is karma, dat is wat karma betekent. En zelfs als de wereld economie stagneert zijn er ook altijd individuen van wie het lot zich in opwaartse zin beweegt, dankzij hun karma…. Als je veel verdiensten hebt lijd je niet – dat is wat ik bedoel te zeggen.

Ik weet niets van economie, maar als het gaat om geld uitgeven, dan moet je zelf beslissen wat betekenisvol is. Wat waardevol is, daar geef je geld aan uit, aan wat niet waardevol is geef je geen geld uit, of minder. Op deze manier krijgen alle voelende wezens profijt, en krijg jij profijt. Door offerandes te doen aan het drievoudig juweel verzamel je ongelooflijk veel profijt, geluk in dit en in volgende levens, helemaal tot aan de bevrijding en verlichting toe.

In tijden waarin de economie stagneert is het nog meer van belang om vanuit ons goede hart, vanuit mededogen te handelen, om ons hart, ons mededogen, ons geduld verder te beoefenen. We weten niet wie een Boeddha of Boddhisattva is, maar als je kwaad wordt op een Boeddha of Boddhisattva dan kun je in een enkele seconde duizenden eonen van verdiensten vernietigen. En zelfs als je al je beoefeningen toewijdt aan de verlichting van alle voelende wezens, wanneer je die toewijding niet verzegelt met leegte dan kan de verdienste verzwakt of zelfs vernietigd worden.

Het is noodzakelijk dat we veel verdiensten creëren in ons dagelijks leven, om elke dag liefdevolle vriendelijkheid te beoefenen tegenover alle voelende wezens, op elk moment zoveel mogelijk, vanuit het hart – dit is wat Dharma is. Elke daad van vriendelijkheid wordt de oorzaak van succes, niet alleen in dit leven maar in honderdduizenden levens. Vanuit een enkele daad van vriendelijkheid kunnen al je gelukswensen vervuld worden. Waarom? Omdat je de wensen van mensen, dieren, andere wezens vervult. Dat is buitengewoon belangrijk. En dan ervaar je geen economische recessie.

Beoefen elke dag vanuit vreugde. Elk goed ding dat je ziet of hoort van anderen, wat er ook voor positiefs gebeurt, verheug je hierover: ‘Hoe mooi dat is…!’, net als een moeder zich verheugt in de lof voor haar kind, dat ze meer waardeert dan haar eigen leven. Als je op deze manier bent, dan is je geest psychologisch gezien altijd van geluk vervuld, dan is er geen depressie of ongeluk. En als je je verheugt in het geluk van anderen dan verzamel je de meest uitgebreide oorzaak van succes en geluk. In een seconde verzamel je grenzenloze hemels vol verdiensten, dit is de gemakkelijkste manier om goed geluk en verdiensten te verzamelen en om al je gelukswensen te realiseren. En tegelijkertijd vervul je de gelukswensen van alle andere voelende wezens.

Dan, ten derde, geduld. Je kunt veel verdiensten verzamelen maar zonder geduld raakt het allemaal weer verloren. En als iemand je schade doet dan beoefen je vergevingsgezindheid, in plaats van wrok te koesteren. Op die manier breng je vrede, van jezelf naar de hele wereld. En als je een fout maakt, iets negatiefs hebt gezegd, boos geworden bent, verontschuldig je dan onmiddellijk. Want dan is er geen smeulende negativisme in jou of in anderen die de vrede in de weg staat.

Een volgend punt is tevredenheid. In het bijzonder de tevredenheid die voorkomt dat je verslaafd raakt aan alcohol, drugs en andere zaken waardoor je niet langer in deugd leeft.

Moed is ook van belang. Ontwikkel moed in het beoefenen van de Dharma, want elke goede actie brengt zoveel vrede en geluk voor jou, voor de wereld, voor anderen.

Dit is wat je kunt doen als tegengif voor de recessie. Doe iets anders dan je zorgen te maken, want dat maakt je gek, dat helpt niet.”

 

Uit een toespraak bij ABC’s 20e Verjaarsdiner, 28 januari 2009, Singapore (genotuleerd en licht geredigeerd door Doris Low), vertaling naar het Nederlands: Ruud Harderwijk