We zoeken een nieuwe penningmeester (onbezoldigd)! Denk je graag mee over het beleid van het Maitreya Instituut Nederland? Wil je je financiele kennis en vaardigheden inzetten voor het verder tot bloei laten komen van het Maitreya Instituut en haar missie? Kijk dan eens hier of een bestuursfunctie misschien bij je past: werving penningmeester.
icon-dag-168MG icon-dag-7BP icon-dag-1 icon-dag-8GP icon-dag-9MP icon-dag-3 icon-dag-6OhB icon-dag-2 icon-dag-12T10 icon-dag-13T15 icon-dag-14T25 icon-dag-15T30 icon-dag-11T8 icon-dag-10TP icon-dag-4 icon-dag-5

Yoga en zelf-compassie retraite

Lichaam en geest in balans brengen

Door Marina Casci (yoga docente) en Lobsang Norbu (boeddhistisch monnik)

Over de retraite:

Zelfcompassie betekent: jezelf leren behandelen zoals je met een dierbare vriend zou omgaan. Vriendelijk, niet-veroordelend naar jezelf kunnen kijken, juist op de momenten dat je het moeilijk hebt. Maar dat is niet alles. Zelfcompassie heeft drie componenten:
vriendelijk leren zijn naar jezelf; in plaats van zelfkritiek
beseffen dat je niet alleen staat; in plaats van je anders te voelen
je gevoelens leren bekijken met aandacht; in plaats van ze onderdrukken of negeren
We gaan dit oefenen door middel van yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie.

Meditatie

We gaan de drie zelf-compassie vaardigheden verkennen in begeleide meditaties:
1] Onze innerlijke criticus weerhoudt ons om mild voor zichzelf te zijn. Vaak zijn we ons niet eens bewust van dat stemmetje in je hoofd dat overal en altijd maar commentaar op levert. De meditatie ‘open gewaarzijn’ brengt deze stem tot rust.
2] Door onszelf te herinneren dat we niet de enige zijn die zich zo voelt, komt onze ervaring in een ander perspectief te staan. We gaan ons verbonden voelen met-, en herkennen dat de ander eigenlijk net zo is als ik. De meditatie ‘gelijkmoedigheid’ helpt ons dit te ervaren.
3] Als derde vaardigheid gaan we leren herkennen hoe we doorgaans op onze gevoelens reageren met:

  • Identificatie
  • Afwijzing
  • Ontkenning, of
  • Het ‘probleem’ willen ‘oplossen’

Subtiele manieren om iets niet te hoeven voelen. We gaan oefenen om deze patronen te herkennen, zodat we er geleidelijk aan vrij van kunnen worden. De meditatie ‘Mettā’ helpt ons daarbij.

Wanneer we beginnen een meer compassievolle houding naar onszelf te ontwikkelen, zullen we ervaren dat er twijfel, weerstand en zelf angst kan opkomen. Dat hoort erbij. Er zal tijdens de retraite voldoende gelegenheid zijn om onze ervaringen te delen in een veilige setting.

Yoga

Vriendelijkheid en leren voelen spelen in yoga een belangrijke rol.
De yoga is de weg naar binnen. Je neemt de tijd om te voelen wat je lichaam het aangeeft. Dat is het moment van vertragen, verstillen, erkenning en acceptatie. Accepteren van ongemakken,  eventuele pijn en beperkingen. 
Zonder afkeur of prestatiedrang, los van  een oordeel en hoge verwachtingen van jezelf. En dan vanuit liefde en compassie naar jezelf kijken.
Tijdens retraite beoefenen we twee keer per dag yoga.
In de ochtend doen we Hatha yoga en in de avond een Yin yogales. Hatha yoga is een dynamisch soort yoga en yin les is statisch. Beide lessen werken net even anders op onze lichaam en geest. 
De lessen zijn goed te doen voor de beginners en voor de mensen met lichamelijke klachten. 
Heb je lichamelijke klachten, dan kun je deze tijdens inschrijving als extra informatie aan ons aangeven. We houden daar rekening mee. 

De docenten:

Lobsang Norbu (Maarten de Vries):
Maarten is de voormalige directeur van het Maitreya Instituut in Emst en Loenen. Sinds 2017 is hij adjunct-directeur en Spiritual Program Coördinator. Vanaf 2001 is hij intensief bezig met het boeddhisme. Hij heeft vroeger gewerkt als (Chef)kok. Als leermeester en vakdocent begeleidde hij talloze leerling-koks tijdens hun opleiding. Recent volgde hij een didactisch-pedagogische opleiding tot praktijkdocent. Nu zet hij deze doceer-ervaring enthousiast in bij de uitleg van de basisbeginselen van boeddhisme en meditatie. In juli 2022 werd hij boeddhistisch monnik en ontving hij de naam Lobsang Norbu.

Marina Casci:
Marina is voormalig topatleet, mindfulness- en yogadocent én ze houdt enorm van gezond eten en koken. Deze combinatie van passies brengt ze samen in haar Yogacentrum Namasté in Hengelo. Haar passie is om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren wat yoga voor ons kan betekenen. Ze volgde o.a. ruim 4 jaar opleiding tot yogadocent bij Saswitha, een erkende opleiding voor yogaleerkracht en wijsbegeerte, en studeerde anatomie, fysiologie en ademtherapie.

Ga terug

31-01-2025 18:30

02-02-2025 17:00

Retraite

Loenen

Aanmelden