icon-dag-168MG icon-dag-7BP icon-dag-1 icon-dag-8GP icon-dag-9MP icon-dag-3 icon-dag-6OhB icon-dag-2 icon-dag-12T10 icon-dag-13T15 icon-dag-14T25 icon-dag-15T30 icon-dag-11T8 icon-dag-10TP icon-dag-4 icon-dag-5

Hoe begin ik met boeddhisme?

 

Boeddhisme

Lama Yeshe - oprichter van de FPMT

Boeddhisme is niet zozeer een religie, maar vooral een uitgebreide filosofie en psychologie. Het boeddhisme biedt antwoorden op veel levensvragen.

Binnen het boeddhisme ligt er veel nadruk op een beter begrip van onze eigen geest: hoe denken en voelen we? Hoe maken onze gedachten en gewoontes ons gelukkig of ongelukkig?

Meditatie is een belangrijk hulpmiddel om onze eigen geest te leren kennen en het helpt ons wanneer we door verwarring of negatieve gewoontes ons eigen geluk in de weg staan.

Het valt niet mee om het boeddhisme kort samen te vatten: denk bijvoorbeeld aan begrippen als karma en wedergeboorte (reïncarnatie). Deze begrippen zijn in India (waar het boeddhisme ontstond) en in het verre oosten onderdeel van de alledaagse cultuur. In het westen zijn deze begrippen minder bekend en is er wat uitleg nodig.

Daarnaast zijn er door de eeuwen heen verschillende tradities ontstaan binnen het boeddhisme, allemaal met hun eigen benaderingen en bijzonderheden. Het kan verwarrend zijn de verschillende tradities door elkaar heen te bestuderen.

Kortom: als je geïnteresseerd bent in het boeddhisme als levensbeschouwing, dan is er enige tijd en inspanning nodig om een overzicht te krijgen.

 

Meditatie

In het boeddhisme is meditatie een belangrijke methode wanneer we onze eigen denkwijzen en emoties onder de loep willen nemen. Door te mediteren kun je antwoorden op persoonlijke levensvragen vinden en kun je innerlijke vrede bereiken.

Je hoeft geen boeddhist te zijn om te mediteren.

Je kunt mediteren zien als een ontdekkingsreis in je eigen geest. Boeddhistische meditatie kan weliswaar een rustpunt zijn, maar het gaat niet alleen over het rust geven van je geest. Boeddhistische meditatie geeft vooral verheldering in onze drukke geest en ons leven. We maken ons druk over van alles en nog wat, maar wat maakt ons nu echt gelukkig?We begrijpen dat ons lichaam zich na een inspanning weer moet herstellen, maar hoe zit dat met onze geest? Van frustraties en woede word je niet blij, maar hoe kun je ermee omgaan?

Alleen denken aan je problemen biedt meestal geen oplossing. Hiervoor is rust, tijd en focus nodig. Door de rust en concentratie die je met meditatie aanleert, ga je anders tegen problemen aankijken. Het is een keuze om meer energie te steken in de zaken die er voor jezelf het meeste toe doen. Vanuit rust en helderheid kun je wijsheid ontwikkelen. Voor gevorderden is het zelfs mogelijk om alle ervaringen van problemen en lijden achter zich te laten, en de verlichting te bereiken.

Waarom een cursus volgen?

Natuurlijk kun je boeken lezen over boeddhisme, of jezelf inlezen op deze website, maar geschreven verhalen en zelfs video’s van lessen beantwoorden zelden alle vragen die opkomen. Juist omdat er in het boeddhisme veel nadruk ligt op de werking van de geest, is het fijn om ook informeel met anderen te kunnen praten over je eigen ervaringen en die van anderen.

Meditatie is een belangrijke manier om kalmte te scheppen in je eigen geest. Je kunt ook specifieke meditatietechnieken gebruiken om theoretische kennis en wijsheid dieper in jezelf te verwerken en op te nemen Voor veel mensen blijkt het lastig om jezelf het mediteren aan te leren. Vooral in het begin is er vaak begeleiding nodig. De discipline van een groep kan helpen bij het aangaan van innerlijke uitdagingen.

De meeste cursussen in het Maitreya Instituut bestaan uit een combinatie van theoretische lessen, discussie, meditatie en (informele) uitwisseling met andere cursisten. Het Maitreya Instituut biedt meerdere studieprogramma’s aan op verschillende niveaus: deze programma’s kunnen in lengte variëren van enkele avonden tot jarenlange studies.

Voor een overzicht van instapmogelijkheden op het Maitreya Instituut, zie: Startersprogramma.