Lijkt het je leuk om mee te denken over het beleid van het Maitreya Instituut Nederland? Wil je je financiele kennis en vaardigheden inzetten voor het verder tot bloei laten komen van het Maitreya Instituut en haar missie? Kijk dan eens hier of een bestuursfunctie misschien bij je past: werving penningmeester.
icon-dag-168MG icon-dag-7BP icon-dag-1 icon-dag-8GP icon-dag-9MP icon-dag-3 icon-dag-6OhB icon-dag-2 icon-dag-12T10 icon-dag-13T15 icon-dag-14T25 icon-dag-15T30 icon-dag-11T8 icon-dag-10TP icon-dag-4 icon-dag-5

Heeft de Boeddha wonderen gedaan?

 

In het kort, ja!

In het India waarin de Boeddha leefde was het normaal dat allerlei spirituele leraren elkaar uitdaagden in discussies of hun paranormale krachten demonstreerden om zo de volgers van de andere leraar te overtuigen van hun kwaliteiten. Het kwam dan ook geregeld voor dat leraren die 'verloren' vervolgens zelf discipel werden van die 'winnende' leraar. Ook de volgelingen van de 'verliezer' liepen dan vaak over naar de 'winnaar'.

De Boeddha was afkerig van het te koop lopen met paranormale krachten (siddhis). Deze krachten zien er wel sensationeel uit, maar zeggen weinig of niets over de wijsheid van een leraar. Het showen met paranormale krachten kan makkelijk tot arrogantie leiden, en zelfs tot misbruik van anderen. 

De Boeddha maakte echter een uitzondering toen zes pandits (Bramaanse leraren) hem in diskrediet probeerden te brengen door een show van hun magische krachten. In een soort wedstrijd die vijftien dagen duurde versloeg de Boeddha de pandits met zijn overweldigende krachten. Deze gebeurtenissen worden in de Tibetaanse traditie nog steeds herdacht tijdens de eerste vijftien dagen van het Tibetaanse jaar, culminerend in de hoofddag op volle maan, het zgn. Chotrul Düchen, het festival van wonderen (meestal in februari of maart).  Voor het verhaal in de soetra, zie De wonderen van Shakyamoenie Boeddha.