icon-dag-168MG icon-dag-7BP icon-dag-1 icon-dag-8GP icon-dag-9MP icon-dag-3 icon-dag-6OhB icon-dag-2 icon-dag-12T10 icon-dag-13T15 icon-dag-14T25 icon-dag-15T30 icon-dag-11T8 icon-dag-10TP icon-dag-4 icon-dag-5

Dierenwelzijn en het dierenritueel

 

Aan mensenleed proberen we zoveel mogelijk te doen. Gelukkig worden we ons ook steeds meer bewust van het leed van onze mede Aardebewoners: de dieren. Daar hoef je niet religieus of spiritueel voor te zijn. Het raakt je direct als je dieren ziet lijden en daar wil je dan iets aan doen.
Dieren kunnen zelf geen einde maken aan hun lijden. Ze worden door mensen gebruikt als proefdier, gedood voor menselijke consumptie en leven vaak in benarde levensomstandigheden.
De verantwoordelijkheid om iets aan dit lijden te doen ligt bij onszelf, en naarmate we sterker doordrongen zijn van het feit dat dieren ook levende wezens zijn met bewustzijn, die net als wijzelf gelukkig willen zijn en niet willen lijden, zullen wij ons sterker voor hun welzijn inzetten.

In Loenen hebben we daarom een werkgroep 'dierenwelzijn', die dierenrituelen organiseert en voorlichting geeft.

Hoe kun je dierenwelzijn bevorderen?

We kunnen dierenwelzijn op verschillende manieren bevorderen, bijvoorbeeld door:

  1. Het redden van dieren in levensgevaar
  2. Het dierenritueel doen of sponsoren
  3. Zelf thuis iets voor dieren doen

 

1. Het redden van dieren in levensgevaar

Voor elk levend wezen - mens of dier – is zijn eigen leven het allerbelangrijkste. Daarom redden we dieren van de dood, in de wetenschap dat ook zij pijn en doodsangst ervaren en niet gedood willen worden.
Tot nu toe heeft de werkgroep vooral dieren gered die zonder problemen terug gezet kunnen worden in hun natuurlijke leefomgeving, zoals wormen en zeedieren; en daarnaast dieren waarvoor we een goed tehuis hebben gezocht waar ze tot hun natuurlijke dood kunnen verblijven, voornamelijk schapen, konijnen en kippen.

2. Het dierenritueel

Natuurlijk is het voor de dieren prettig als ze van de dood gered worden. Het dierenritueel (wat je hier kunt vinden) gaat echter nog een stapje verder. Voor de meeste dieren is het door hun instinctmatig gedrag moeilijk om anderen wezens geen schade te berokkenen of hen te helpen waardoor zij niet gemakkelijk een goede wedergeboorte kunnen verkrijgen. Door het dierenritueel worden de dieren gezegend door middel van gebeden, mantra’s en rondgangen rond heilige objecten. Dit heeft niet alleen een zuiverende werking maar plaatst ook positieve indrukken op hun bewustzijn voor een goede wedergeboorte als mens. In zo’n mensenleven hebben ze de mogelijkheden en de intelligentie om schadelijk gedrag te vermijden en positieve kwaliteiten van geest zoals liefde, wijsheid en mededogen te ontwikkelen waardoor zijzelf en anderen gelukkig worden.

“Ik ben begonnen met de traditie hoe je dieren kunt bevrijden… Het is een ongelooflijk geschenk van ons aan hen. Het vergoedt hun liefdevolle vriendelijkheid. Het is ongelooflijk hoe snel dit hen zal zuiveren. In al hun levens zal het hen van nu af aan alleen maar beter gaan.”
Lama Zopa Rinpoche

Voor wie wordt het dierenritueel gedaan?

Het ritueel wordt voor de geredde dieren gedaan, maar ook huisdieren kunnen aan het dierenritueel deelnemen, mits ze het ritueel niet al te zeer verstoren en natuurlijk elke dierenvriend groot en klein. Bovendien ontvangt elke deelnemer, mens en dier, de zegeningen van het ritueel door de kracht van gebeden, mantra’s en heilige objecten.
De rituelen in Loenen en Amsterdam vinden in een ongedwongen atmosfeer plaats. Zowel voor als na het ritueel worden, onder het genot van een kopje thee of koffie en wat lekkers, veel wederwaardigheden uitgewisseld, uiteraard vooral over dieren.

Wat doet het dierenritueel nog meer?

Het redden en sponsoren van dieren die in levensgevaar verkeren is een praktische en krachtige methode om ons leven te verlengen. Het redden van levens versterkt de levenskracht en daarmee de levensduur van degene die het uitvoert of daartoe opdracht geeft. Het ritueel zelf en met name de recitatie van specifieke mantra’s helpt ook ziekte te voorkomen en waar mogelijk te genezen. We kunnen dit voor onszelf doen maar ook voor onze zieke, stervende of overleden medemensen en dieren.

Het ritueel begint en eindigt met de motivatie zoveel mogelijk het welzijn van alle levende wezens te willen bevorderen. Ook kunnen dan de namen van mensen, dieren en projecten worden genoemd waaraan we de krachtige positieve energie van het redden en het ritueel toewijden. Dit beslaat een breed scala aan toewijdingen zoals het lange leven van spirituele leraren en iedereen die een positieve bijdrage aan het welzijn en wereldvrede levert, het ophouden van dierenmishandeling en vivisectie, slachtoffers van rampen, de snelle realisatie van ziekenhuizen, scholen, het vinden van vaccins tegen dodelijke ziekten, voor mensen in onze omgeving die het moeilijk hebben, het milieu, tolerantie, maar vooral voor liefde, mededogen en inzicht, kortom universele verantwoordelijkheid voor elkaar.

Mocht je zelf een verzoek hebben of een dier willen sponsoren of adopteren, neem dan contact met ons op.

3. Zelf thuis iets voor dieren doen

Hier zijn wat adviezen voor wat je thuis voor dieren kunt doen. Doe alleen datgene wat goed voor je voelt of bij je aansluit. Doe het vanuit je hart. Het voornaamste blijft het geven van liefde en het sturen van liefdevolle, vredige gedachten.

Voor gezonde dieren:

  • Cd’s waarop speciaal voor dieren mantra’s gezongen en gereciteerd worden regelmatig voor dieren draaien.

  • Een kleine huisstoepa aanschaffen voor binnenkamers en daar omheen lopen met huisdieren, insecten etc. Je kunt deze ook buiten zetten voor vogels en er dan (gezegend) voer om heen strooien of er eentje in de vijver zetten.

  • Minder of geen vis en vlees proberen te eten.

  • Mantra’s reciteren waardoor dieren gezegend worden, bijvoorbeeld hun eten, drinken, rivieren en meren waarin zij verblijven, of auto’s zegenen voor de insecten die ertegenaan vliegen, enzovoort.

  • Thuis het dierenritueel doen.

  • Stenen met mantra’s erop, bijvoorbeeld Mani-stenen in wateren gooien.

Voor zieke, stervende en overleden dieren:

  • Lichtjes aansteken en gebeden doen voor het zieke dier en het met liefde omringen.

  • Een rustige, vredige en liefdevolle omgeving voor het stervende dier scheppen.

  • Liefde en liefdevolle gedachten naar het overleden dier toesturen.

  • Lichtjes aansteken voor het overleden dier en deze een goede bestemming toewensen. Als je in reïncarnatie gelooft kun je dit 49 dagen doen, daarna heeft het overleden dier opnieuw geboorte genomen. Je kunt in die periode ook zeven weken lang gebeden doen en liefdevolle gedachten naar het dier sturen. Als elke dag teveel is, doe dit dan elke 7de dag, 7 weken lang.

  • Als je boeddhist bent en je dier is aan het sterven of is al gestorven dan kun je de mantra van Chenrezig – OM MANI PADME HUNG – reciteren, de Vijf krachtige Mantra’s en andere mantra’s zoals die van Namgyalma en Milarepa. Blaas na elke mantra recitatie van de specifieke boeddha of mantra over het lichaam van het dier. Ook kun je tijdens het sterven de Medicijn Boeddha beoefening doen, waarbij je de Zeven Medicijn Boeddha’s boven het hoofd van het dier visualiseert en de beoefening van de Vijfendertig Boeddha’s waarbij nectar komend vanuit hun hart het negatieve karma van het dier zuivert.

  • Cd’s afspelen voor zieke of stervende dieren.

  • Een klein papiertje met specifieke mantra’s na overlijden op hun lichaam leggen.

  • Zelf mantra’s zeggen en deze over hun medicijnen blazen.

  • Dieren proberen zoveel mogelijk zonder euthanasie te laten sterven. Omdat dit een complex en gevoelig onderwerp is, heeft onze vaste medewerkster aan het ritueel, dierenarts Marja Dijkstra, beschreven hoe zij daar zelf mee omgaat en wat zij aan de eigenaren van kat en hond adviseert; zie deze pagina over euthanasie van huisdieren.

Praktische informatie en contactgegevens

  • Iedereen is meer dan welkom bij de dierenrituelen in Amsterdam of Loenen.

  • We zijn voortdurend op zoek naar mensen die een ten dode opgeschreven dier willen verzorgen tot de natuurlijke dood (zoals bijv. kippen, konijnen, geiten etc.).

  • Je kunt de dierenrituelen in Loenen steunen door een donatie te doen en je kunt verzoeken dat er toewijdingsgebeden gedaan worden via dit **aanvraagformulier.

  • Verkrijgbaar bij het Maitreya Instituut:
    • Speciale CD’s met gebeden voor dieren
    • het heel inspirerende boek van Lama Zopa Rinpoche: ”Liberating Animals from the Danger of Death and Other Ways to Benefit Them.” Dit boek bevat de Engelse tekst van het dierenritueel.
    • download het dierenritueel als pdf.
  • Wil je een kleine stoepa tegen kostprijs kopen, dieren sponsoren of adopteren, of gewoon meer informatie, e-mail het Maitreya Instituut Loenen, of bel: 055-5050908

  • Voor vragen over huisdieren, email dierenarts Marja Dijkstra: mdijkstra1948@gmail.com of bel: 036-5311747