Home Maitreya Instituut
 

Thangka painting workshops
in Loenen

 

Aanmelden voor deze cursussen? Download dit formulier.
Register for these courses? Download this form.

 

Thangka Tekenweekend
Goden van Rijkdom & Overvloed: Dzambhala en Vaishravana

  Jambhala
 
Gele Dzambhala
  Grid Vaishravana
  Vaishravana by Andy Weber
 
Vaishravana by Andy Weber
 

Met Carmen Mensink

In dit heerlijke, extra lange weekend op de Veluwe (incl. alle overnachtingen en maaltijden) leer je Boeddha’s te tekenen volgens de Tibetaans-Boeddhistische thangka traditie.

Gele Dzambala is de bekendste Godheid van Rijkdom & Overvloed en een verschijningsvorm van Avalokiteshvara (Tib.: Chenrezig), de Boeddha van Compassie.

Met zijn ronde, sterke voorkomen neemt hij een toornige en krachtige vorm aan om ons te beschermen tegen schadelijke krachten en negatief karma. Hij helpt ons om alle beproevingen en obstakels te verminderen en vooral om alle geluk en voorspoed (zowel in materiële als spirituele zin) in ons leven te vergroten, en in het bijzonder om financiële stabiliteit te garanderen.

In zijn rechterhand houdt Dzambhala een vrucht of een wensvervullend juweel vast, en in zijn linkerhand houdt hij een mangoest (klein roofdier als meerkat / stokstaartje) die in het oude India een voorteken was van de goede dingen die gaan komen, en dit prachtige diertje spuwt kostbare parels/juwelen uit.

De cursus is voor beginners (ook wanneer je geen enkele tekenervaring hebt!) en gevorderden. Beginners zullen in de eerste sessie het Boeddha Gezicht leren tekenen (de basis van thangka), voordat ze aan de gehele Dzambhala figuur beginnen.

Vaishravana, de ‘Beschermkoning van het Noorden’
Gevorderden kunnen ervoor kiezen om Vaishravana te leren tekenen. Vaishravana is een van de andere goden van Rijkdom en Overvloed, en staat bekend als een van de vier grote koningen; de ‘Beschermkoning van het Noorden.’ In vele opzichten lijkt Vaishravana op Dzambhala, maar heeft een aantal extra kenmerken; zo rijdt hij op een prachtige sneeuwleeuw en houdt hij een banier vast.
Gevorderden kunnen er ook voor kiezen om ander thangka-werk af te maken tijdens dit weekend, waarbij je uiteraard het nieuwe grid mee naar huis krijgt.

Mee te brengen materialen:

 • 1 vel stevig tekenpapier 50x65cm (liefst minimaal 200gr)
 • Potlood of vulpotlood HB 0,5 mm
 • Lange liniaal (40-50cm) en evt. een geodriehoek
 • Gum
 • Kleurpotloden van een goed merk (bijv. Bruynzeel Design (ook terplekke te koop), Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos). 
 • Afgezien van het papier zijn alle materialen ook terplekke te koop.
 • Neem ook pantoffels of dikke sokken mee.

Gevorderde thangkaschilders kunnen ervoor kiezen de afbeelding te gaan schilderen.

Mocht je nog vragen hebben over de cursus waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen

Donderdag 2 t/m zondag 5 mei 2019 (reserveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op donderdag 2 mei staat er om 18.30 soep en brood klaar, voorafgaand aan de cursus die om 20.00 begint.
De cursus duurt tot zondagmiddag 5 mei om 17.00, waarna er gezamenlijk opgeruimd wordt (10 min.).
Kostendekkende donatie: € 280,- inclusief 3 overnachtingen in 2p. kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke vegetarische maaltijden en onbeperkt koffie&thee.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening (1 taak per dag, bijv. afwassen of koffie/thee zetten).
Iemand in de groep krijgt de taak van karma yoga - coordinator.
Opgeven graag ruim tevoren door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.

 

ruler  ruler  ruler

 

Zomercursus Thangka Tekenen en Schilderen

 
 

Met Carmen Mensink

In deze nieuwe Zomerretraite leer je Boeddha’s te tekenen en te schilderen volgens de Tibetaans-Boeddhistische thangka traditie.

Deze Thangka Zomercursus onderscheid zich door de individuele begeleiding waardoor de retraite geschikt is voor beginners in thangka, half-gevorderden, en gevorderde thangkaschilders. Door haar bezielde aanpak weet Carmen iedereen te motiveren en het beste in zichzelf naar boven te halen, en creëer je een prachtige tekening of schildering.
Tijdens deze retraite worden alle stappen van de thangka behandeld.

Beginners (ja, ook die zonder enige tekenervaring!) beginnen volgens de thangka-traditie bij de basis, en leren de eerste dag het Gezicht van de Boeddha te tekenen (met alle achtergronden en symboliek erbij). Daarna leer je een volledige Boeddha te tekenen, waarbij je kunt kiezen uit De Boeddha (Boeddha Shakyamuni) of Medicijn Boeddha (de Boeddha van Genezing). Je een volledige thangka-tekening op te zetten, inclusief landschap, offerandes etc., waarna je deze leert in te kleuren met de juiste kleurpotloodtechnieken. Uiteraard mag je er ook voor kiezen te werken met andere materialen waar je aan gewend bent, bijv. aquarel, inkt, pastel etc.

Half-gevorderden (die het Boeddhagezicht en minimaal één Boeddha/Mandala hebben getekend) kunnen ervoor kiezen om De Boeddha (Boeddha Shakyamuni) of de Medicijn Boeddha (de Boeddha van Genezing) te leren tekenen en volledig uit te werken (zie boven), of kunnen ervoor kiezen ervoor om een Boeddha/Mandala die ze in een eerdere cursus hebben gemaakt volledig uit te werken met kleurpotloden of een begin te maken met verf en de thangka schildertechnieken.

Gevorderden kunnen ervoor kiezen om een traditioneel thangkaframe en -canvas te prepareren, daarop een van hun tekeningen over te zetten, en de thangka te leren schilderen met de juiste schildertechnieken. Uiteraard is deze retraite ook zeer geschikt om ander thangka-werk af te maken.

Wat kun je zoal verwachten tijdens deze retraite?

 • Begeleide meditaties in de ochtend
 • Presentaties/dialezingen over traditie van thangkaschilderen, pigmenten, symboliek van Boeddha’s etc.
 • Landschap in een thangka (en alle betekenissen daarvan)
 • Offerandes in een thangka (en alle betekenissen daarvan)
 • Interessante documentaire(s) gerelateerd aan thangkaschilderen
 • Tekentechnieken, kleurpotloodtechnieken
 • Thangka-Schildertechnieken
 • Verrukkelijke vegetarische maaltijden
 • Wandelingen maken in de omgeving
 • Optioneel: een bezoek aan de papierfabriek De Bovenste Molen
 • En een heerlijke tijd met een fijne groep mensen!

Mee te brengen materialen:

Beginners:

 • 2 vellen stevig tekenpapier 50x65cm (liefst minimaal 200gr)
 • Potlood of vulpotlood HB 0,5 mm
 • Lange liniaal (40-50cm) en evt. een geodriehoek
 • Gum
 • Kleurpotloden van een goed merk (bijv. Bruynzeel Design (ook vantevoren te bestellen bij Carmen: set van 24 stuks €27,50, set van 48 stuks €45), Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos)
 • Evt. gekleurde fineliners en/of overige materialen waar je graag mee werkt
  NB: Afgezien van de vellen papier zijn de meeste materialen ook terplekke te koop.
 • Neem ook een opschrijfboekje en pantoffels of dikke sokken mee.

Half-gevorderden:

 • Alle bovengenoemde materialen als je een Boeddha Shakyamuni of MedicijnBoeddha wilt tekenen
  Bovengenoemde materialen zonder papier als je verder werkt aan je huidige tekening(en) (vergeet deze niet mee te nemen)
  Evt. een canvas (met fijne structuur) of een stuk passepartout-karton wanneer je je tekening hierop over wilt zetten
  Evt. (een gedeelte van) onderstaande materialen

Gevorderden:

 • Bovengenoemde materialen (evt. zonder papier)
 • Wanneer je een traditioneel thangka-frame en -canvas wilt maken, neem dan de materialen mee zoals beschreven in deze lijst
 • Verf, penselen en gerelateerde materialen zoals hier beschreven in deze lijst
 • Verfpotjes (ook terplekke te koop)

Mocht je nog vragen hebben over de cursus waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen

Vrijdag 19 t/m vrijdag 26 juli 2019 (reserveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op vrijdag 19 juli staat er om 18.30 soep en brood klaar, voorafgaand aan de cursus die om 20.00 begint.
De cursus duurt tot vrijdagmiddag 26 juli om 17.00, waarna er gezamenlijk opgeruimd wordt (10 min.).
Kostendekkende donatie: € 595,- inclusief overnachtingen in 2p. kamer met eigen douche/toilet, alle vegetarische maaltijden en onbeperkt koffie & thee.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening (1 taak per dag, bijv. afwassen of koffie/thee zetten).
Iemand in de groep krijgt de taak van karma yoga - coordinator.
Opgeven graag ruim tevoren door dit aanmeldformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.

 

Thangka Tekenweekend:
Godin van Rijkdom & Overvloed: Vasudhara

Met Carmen Mensink

 
   

In dit heerlijke, extra lange weekend op de Veluwe (incl. alle overnachtingen en maaltijden) leer je Boeddha’s te tekenen volgens de Tibetaans-Boeddhistische thangka traditie.

Vasudhara (Tib.: No Gyur Ma) is de prachtige vrouwelijke Bodhisattva van Rijkdom, Voorspoed, Overvloed en Groei. Haar Sanskrietnaam betekent ‘Stroom van Edelstenen.’ Oorspronkelijk was Vasudhara een Indiase godin, maar haar populariteit heeft zich verspreid naar andere boeddhistische landen. Vooral in Nepal heeft ze een sterke aanhang onder de Newari’s (de inheemse bevolking, afkomstig uit de Kathmandu-vallei) en is dus een centrale figuur in het Newari-boeddhisme.
Er zijn verschillende vormen van de rijkdomgodin Vasudhara. Het meest populair en afgebeeld in de Tibetaanse kunst is de twee-armige vorm, en de meest voorkomende vorm in de Nepalese kunst zes armen. In deze thangkacursus kun je dan ook kiezen om de 2-armige vorm of de 6-armige vorm te leren tekenen. Vasudhara houdt verschillende attributen in haar handen, en uiteraard zul je daar dit weekend alles over leren, net als over haar achtergronden en symboliek.

Zeven Soorten Welvaart
Als schenker van rijkdom en welvaart, wordt ze vaak vergeleken met de godin Lakshmi in het hindoeïsme. Er wordt gezegd dat toegewijden door Vasudhara’s beoefening zeven soorten welvaart accumuleren: rijkdom, kwaliteit, nakomelingen, een lang leven, geluk, lof en wijsheid.

De cursus is voor alle niveaus, van beginners (ook wanneer je geen enkele tekenervaring hebt!) tot gevorderden. Beginners zullen in de eerste sessie het Boeddha Gezicht leren tekenen (de basis van thangka), voordat ze aan de gehele Vasudhara figuur beginnen.

Mee te brengen materialen:

 • 1 vel stevig tekenpapier 50x65cm (liefst minimaal 200gr)
 • Potlood of vulpotlood HB 0,5 mm
 • Lange liniaal (40-50cm) en evt. een geodriehoek
 • Gum
 • Kleurpotloden van een goed merk (bijv. Bruynzeel Design (ook terplekke te koop), Prismacolor Premier, Caran d’Ache Luminance of Faber Castell Polychromos). 
 • Afgezien van het papier zijn alle materialen ook terplekke te koop.
 • Neem ook pantoffels of dikke sokken mee.

Mocht je nog vragen hebben over de cursus waarvan je de antwoorden hier niet kunt vinden, dan kun je contact opnemen met Carmen

Donderdag 7 t/m zondag 10 november 2019 (reserveer tijdig om verzekerd te zijn van je plek)
Op donderdag 7 november staat er om 18.30 soep en brood klaar, voorafgaand aan de cursus die om 20.00 begint.
De cursus duurt tot zondagmiddag 5 mei om 17.00, waarna er gezamenlijk opgeruimd wordt (10 min.).
Kostendekkende donatie*: € 280,- inclusief 3 overnachtingen in 2p. kamer met eigen douche/toilet, alle overheerlijke vegetarische maaltijden en onbeperkt koffie&thee.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening (1 taak per dag, bijv. afwassen of koffie/thee zetten).
Iemand in de groep krijgt de taak van karma yoga - coordinator.
Opgeven graag ruim tevoren door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.

 

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de directe kosten zijn om de activiteit mogelijk te kunnen maken, maar die staan los van de kosten om het instituut te laten voortbestaan.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019