Home Maitreya Instituut
 

Rondom de dood
in Loenen

 

met Koosje van der Kolk en Klaas Boer

 

Themadag rondom de dood

Het stervensmoment is een belangrijk, zo niet cruciaal moment in ons leven. Er ligt daarom in de boeddhistische beoefening veel nadruk op de voorbereiding op de dood. Er is inmiddels vanuit vele jaren les en advies van onze leraren veel informatie voorhanden. In dit weekend zullen we actief bezig gaan met de vraag hoe je hier persoonlijk én praktisch handen en voeten aan geeft.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • hoe verloopt het stervensproces, wat zijn de tekenen en hoe herken je die
  • hoe bereid je je voor op het sterven, niet alleen middels beoefening maar ook praktisch gezien
  • hoe help je anderen tijdens hun sterven, wat kun je wel en wat kun je niet doen?

Het weekend is bedoeld voor alle studenten van het Maitreya Instituut die behoefte hebben om in een actieve werkvorm bovenstaande vragen te verdiepen, onder meer door het werken met je eigen ‘spiritueel wensenformulier’. Door het werken in groepen is er veel ruimte voor eigen inbreng en uitwisseling.

Dit weekend is een initiatief van de werkgroep stervensconsulenten.

Zondag 24 februari 10:00 - 17:00 uur
* Kostendekkende donatie: €
40,-, incl. vegetarische maaltijd, koffie en thee.
Opgeven graag door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.

Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening.

 

Wensenformulier rondom het sterven

De werkgroep stervensconsulenten heeft een persoonlijk wensenformulier ontwikkeld om je wensen rondom je overlijden vast te leggen. Het invullen van dit formulier is niet alleen een goed hulpmiddel om in detail te bedenken wat je wel en niet wilt rond je sterven, maar is ook een grote hulp voor je nabestaanden die hiermee niet alles hoeven uit te zoeken (of zelfs te raden) in een toch al moeilijke periode. Tijdens de volgende middagen kun je vragen stellen over het wensenformulier en eventueel ander advies rondom het sterven van jezelf of iemand anders. In de Tibetaanse traditie is er namelijk heel veel kennis over bijv. het mentale proces wat mensen meemaken tijdens het sterven en daarna.

Een donatie als tegemoetkoming in de kosten wordt op prijs gesteld
zondag 3 maart, 14:00 - 17:00 uur
zondag 19 mei vervalt

Opgeven graag door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.

 

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de directe kosten zijn om de activiteit mogelijk te kunnen maken, maar die staan los van de kosten om het instituut te laten voortbestaan. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds. Kun je meer bijdragen: heel graag!

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019