Home Maitreya Instituut
 

Vipassana retraite in Loenen

  eerwaarde Losang Gendun
  
Ven. Losang Gendun

Met ven. Losang Gendun

Vipassana is een manier van mediteren waarbij we ons trainen in observeren met aandacht. Het is een methode die ons stap voor stap bevrijdt van de gedachtenpatronen die lijden veroorzaken, waardoor we gaandeweg meer geluk ervaren. De Boeddha noemde Vipassana het hart van zijn leringen. Ook wel bekend als Insight-meditatie, is dit de beoefening die alle boeddhistische tradities met elkaar verbindt.

Voor beoefenaars die reeds bekend zijn met de Tibetaanse traditie, is dit een kans om de beoefening met nieuwe energie en inspiratie te intensiveren. Voor degenen die nieuw zijn in het boeddhisme is dit een unieke kans om een grondige basis te leggen voor een dagelijkse meditatiebeoefening.

Hoewel de term ‘mindfulness’ in de moderne westerse context helemaal is ingeburgerd, beschrijven de traditionele teksten veel meer een multidimensionale benadering van aandachtstraining door het te verbinden met diepgaande menselijke capaciteiten zoals introspectief bewustzijn, eenpuntige concentratie en de motivatie van groot mededogen.

In deze retraite gaan we dieper in op elk van deze aspecten, in lezingen, discussie en door ze op een speelse manier uit te proberen voor onszelf.

Woensdag 3 juli zal ook Tenkei Roshi als gastdocent de deelnemers vergezellen op hun innerlijke reis om zijn eigen unieke visie toe te voegen aan het kleurrijke palet van de retraite. Roshi is de abt van de Zen River gemeenschap in Uithuizen. Met een achtergrond in kunstgeschiedenis en als kunstenaar ondernam Tenkei zijn Soto Zen training  bij Maezumi Roshi en Genpo Roshi in de VS en Junyu Kuroda Roshi in Japan, alvorens zich als leraar weer in Nederland te vestigen.

De retraite zal in stilte doorgebracht worden, met voldoende ruimte voor ontspanning en het strekken van het lichaam. De meditatiesessies zijn van 'smorgens voor het ontbijt tot het avondeten. In de avond zijn er lessen waarbij aandacht besteed wordt aan de onderliggende technieken en filosofie. Opnames van de lessen zullen enige tijd na de retraite te downloaden zijn op deze website.

Van dinsdag 2 juli om 20:00 t/m zondag 7 juli om 15:00
De retraite is incl. overnachtingen, vegetarische maaltijden, linnengoed en een handdoek. Op dinsdagavond is er om 18.30 uur een soep met broodmaaltijd voor de liefhebbers.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening, en per weekend is er een (roulerende) karma yoga coördinator.
Kostendekkende donatie*: €
325
Opgeven graag door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.


*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de directe kosten zijn om de activiteit mogelijk te kunnen maken, maar die staan los van de kosten om het instituut te laten voortbestaan. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds. Kun je meer bijdragen: heel graag!


Zie ook de pagina's: Dagprogramma en huisregels en Aanmelden en donaties.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019