Home Maitreya Instituut
 

Retraite - Inzichtsmeditatie:
Vipassana met een druppel Mahamudra in Loenen

  eerwaarde Losang Gendun
  
Ven. Losang Gendun

Met ven. Losang Gendun

Het grootste deel van onze tijd zitten we gevangen in een onophoudelijke stroom aan gedachten. Hoe verleidelijk ook, het brengt onrust, ontevredenheid en afwezigheid in de belangrijke momenten van ons leven met zich mee. Onder deze turbulentie bevindt zich de aangeboren helderheid, ruimtelijkheid en uitstraling van de diepere geest. Hoewel altijd toegankelijk en zonder begin, moeten we zijn aard leren proeven om toegang te krijgen tot zijn potentieel voor vrede en bevrijding.

De retraite zal aanvangen met het trainen in de basisvaardigheid van concentratie (shamatha). De ontstane relatieve stilte zal de grond vormen voor de verdiepende technieken van vipassana totdat genoeg diepgang is ontstaan om te verwijlen in de lege en heldere natuur van de eigen geest (mahamudra).

Omdat wijsheid en compassie de twee wederkerige aspecten van het pad naar Verlichting vormen, zullen de ochtendmeditaties zich richten op de vier brahmavihara’s: gelijkmoedigheid, vreugde, liefde en compassie, alvorens tot bloei te komen in meditaties op de Geest van Verlichting: de wens om Boeddha te worden voor het welzijn van alle levende wezens.

De retraite zal in stilte doorgebracht worden, met voldoende ruimte voor ontspanning en het strekken van het lichaam. De meditatiesessies zijn van 'smorgens voor het ontbijt tot het avondeten. In de avond zijn er lessen waarbij aandacht besteed wordt aan de onderliggende technieken en filosofie. Opnames van de lessen zullen enige tijd na de retraite te downloaden zijn op deze website.

Maandag 10 december om 20:00 tot en met zondag 16 december om 17:00 uur.
De retraite is incl. overnachtingen, vegetarische maaltijden, linnengoed en een handdoek. Op maandagavond is er om 18.30 uur een soep met broodmaaltijd voor de liefhebbers.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening, en per weekend is er een (roulerende) karma yoga coördinator.
Kostendekkende donatie*: €390,-

Opgeven graag door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.

 

Retraite

Met Ven. Losang Gendun

Nadere informatie volgt.

Van 1 juli t/m 7 juli

 

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de directe kosten zijn om de activiteit mogelijk te kunnen maken, maar die staan los van de kosten om het instituut te laten voortbestaan. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds. Kun je meer bijdragen: heel graag!


Zie ook de pagina's: Dagprogramma en huisregels en Aanmelden en donaties.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 14-jan-19
© Maitreya Instituut 2000-2019