Home Maitreya Instituut
 

Retraite inzichtsmeditatie: vier onmetelijke gedachten, en een druppel Mahamudra
in Loenen

  eerwaarde Losang Gendun
  
Ven. Losang Gendun

Met ven. Losang Gendun


De December-retraites bieden gelegenheid tot verdieping en verwondering, voor mediteerders die van een uitdaging houden. De context is vipassana, oftewel inzichtsmeditatie, waarin deze keer de gevoelswaarde van de geest centraal gesteld zal worden en hoe emoties zich verhouden tot onszelf en het leven om ons heen. De dagen zullen gevuld zijn met stilte, zitmeditatie, en gelegenheid tot persoonlijk onderhoud met de leraar. In de avonden zullen techniek, theorie, en verhalen proberen aan de hand van vragen van deelnemers de methode te verhelderen.

Thema van de retraite
Velen worstelen met de demonen van onze tijd: oorlog, polarisatie, ecologische degradatie en racisme. Krantenkoppen en schreeuwende tv-presentatoren maken onze geest onrustig en laten ons vaak achter met een gevoel van machteloosheid. Dat dit van alle tijden is blijkt wel uit het feit dat ook de Boeddha naar een antwoord zocht voor dit dilemma. Hij gaf dit in de vorm van vier gedachten die, mits gecultiveerd, leiden tot hernieuwde verbinding met onze leefomgeving, een gewaarwording van grenzeloosheid in de geest en een verstillende kalmte. Belangrijker nog is ze toestaan authentieke antwoorden in onszelf te vinden. Gelijkmoedigheid cultiveert een gewaarzijn van de inherente waarde van ieder levend wezen; vreugde een herkenning van onze unieke kwaliteiten; liefde bewustzijn dat de zoektocht naar geluk de drijfveer van alle wezens is; en compassie de wens alle obstakels hiertoe weg te willen nemen.

Tegen de achtergrond van Mahamudra, een Tibetaanse meditatietechniek, wordt deelnemers gedurende de retraite de gelegenheid geboden deze vier gebieden van de geest te onderzoeken en cultiveren, als toevluchtsoord en oase.

De retraite zal in stilte doorgebracht worden, met voldoende ruimte voor ontspanning en het strekken van het lichaam.

Maandag 9 december om 20:00 tot en met zondag 15 december om 15:00 uur.
Kostendekkende donatie: €330
De retraite is incl. overnachtingen, vegetarische maaltijden, linnengoed en een handdoek.
Op maandagavond is er om 18.30 uur een soep met broodmaaltijd voor de liefhebbers.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening, en per weekend is er een (roulerende) karma yoga coördinator.

Opgeven graag door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.


*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de directe kosten zijn om de activiteit mogelijk te kunnen maken, maar die staan los van de kosten om het instituut te laten voortbestaan. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds. Kun je meer bijdragen: heel graag!


Zie ook de pagina's: Dagprogramma en huisregels en Aanmelden en donaties.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019