Home Maitreya Instituut
 

Ontdek het boeddhisme in Loenen

Door Janny de Boer en Alex de Haan

 
   

Het doel van dit FPMT 'Discovering Buddhism' programma is om deelnemers een goede basis te geven voor de beoefening van het Mahayana boeddhisme. Met dit programma krijgen deelnemers een praktische ervaring van de leringen van de Boeddha, meditatie, retraites en de vaardigheden die nodig zijn om het leven zo zinvol mogelijk te maken.
Naast lessen zijn er ook begeleide meditaties en is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Het volledige programma bevat 14 hoofdonderwerpen, die samen een degelijk overzicht van het Tibetaans boeddhisme geven. De onderwerpen worden per module behandeld, en elke module kan afzonderlijk gevolgd worden. Deze cursus wordt ook gegeven in Amsterdam (in het Engels). Voor meer informatie zie het Overzicht van Discovering Buddhism.

Het programma op deze zaterdagen is van 10.00 tot 17.00 uur.
Graag tenminste 3 dagen van tevoren opgeven vanwege de lunch.
Een cursusdag is inclusief koffie, thee en een vegetarische warme lunch. Studenten van deze cursus kunnen de opnames van de lessen via de download pagina beluisteren of downloaden.
Kostendekkende donatie*: € 37,50 per dag.

Cursisten worden verzocht om in de pauze ‘karma yoga’ te doen, dat is meehelpen met enkele kleine klusjes in het huishouden.
Opgeven graag door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.


Het gebrekkige bestaan en de totale bevrijding (module 9)

zaterdag 16 februari - geannuleerd


De verlichtingsgeest, het middel om iedereen gelukkig te maken, deel 1 (module 10, deel 1)

We willen niet alleen zelf vrij zijn van welke vorm van lijden dan ook, maar we willen graag ook anderen helpen datzelfde te bereiken. Tegelijkertijd realiseren we ons dat we op dit moment die capaciteit nog niet hebben. Pas als we zelf al onze kwaliteiten hebben ontwikkeld en al onze fouten hebben opgegeven zijn we een boeddha, iemand met de capaciteit om alle wezens te bevrijden van het lijden. Om dit te kunnen bereiken moeten we de verlichtingsgeest opwekken: het verlangen naar volmaakte volledige verlichting voor het welzijn van anderen. Op deze zaterdag zullen we ingaan op een van de methodes om deze verlichtingsgeest op te wekken in de eigen geest. Daarnaast zullen een aantal beoefeningen besproken worden waarin je jezelf traint terwijl je naar het boeddhaschap streeft, namelijk vrijgevigheid, morele zelfdiscipline, geduld en enthousiaste volharding.
zaterdag 16 maart


De verlichtingsgeest, het middel om iedereen gelukkig te maken, deel 2 (module 10, deel 2)

Om alle voelende wezens te kunnen helpen om zich van het lijden te bevrijden, willen we de verlichtingsgeest opwekken: het verlangen naar volmaakte volledige verlichting voor het welzijn van anderen. Als vervolg op de vorige zaterdag zal er een tweede methode uitgelegd worden om deze verlichtingsgeest op te wekken in de eigen geest. Daarnaast zullen er een aantal andere beoefeningen besproken worden waarin je jezelf traint terwijl je naar het boeddhaschap streeft, namelijk concentratie en wijsheid.
zaterdag 20 april


Het omvormen van problemen in geluk, deel 1 (module 11, deel 1)

De problemen die we in het dagelijks leven ondergaan zijn over het algemeen een groot obstakel voor ons. We hebben het idee dat we door die problemen steeds maar niet opschieten in wat we willen bereiken. We kunnen zelfs het idee hebben dat we ons spiritueel niet genoeg kunnen ontwikkelen omdat we steeds maar weer ziek worden, ons depressief voelen enz. Er bestaan echter in het boeddhisme methoden die tot doel hebben om al die problemen om te vormen tot condities die onze spirituele groei juist bevorderen. In twee zaterdagen zullen de verschillende onderdelen van deze gedachtentraining aan bod komen en zal deze methode in de praktijk geoefend worden.
zaterdag 11 mei

 

Het omvormen van problemen in geluk, deel 2 (module 11, deel 2)

Een vervolg van de cursusdag op 11 mei, 2019.
zaterdag 14 september

 

De wijsheid van de leegte, de ultieme tegenkracht. (module 12)

Boeddha onderwees talloze methoden als tegenkrachten tegen de verstorende emoties, zoals het ontwikkelen van liefde als tegenkracht tegen haat. Door deze methoden intensief te beoefenen worden de verstorende emoties verhinderd om in onze geest manifest te worden. Op een subtiel niveau kunnen ze echter nog wel in de geest achterblijven. Om zelfs de meest subtiele indruk van de verstorende emoties met wortel en tak uit onze geest te verwijderen hebben we de ultieme tegenkracht nodig, de wijsheid die de leegte realiseert. Zonder deze wijsheid kunnen we geen bevrijding en verlichting bereiken. Op deze zaterdag zullen we onder andere ingaan op wat er met leegte bedoeld wordt, het gevaar van nihilisme en eternalisme en de manier om op de leegte te mediteren.
zaterdag 19 oktober

 

Een introductie in tantra, het snelle pad. (module 13)

Het laatste onderwerp van het programma “Ontdek het boeddhisme” is gewijd aan tantra. Door het inzicht in het gebrekkige bestaan, waarin wij en alle wezens lijden, hebben we de wens opgewekt om zo snel mogelijk een boeddha te worden voor het welzijn van de wezens. Daartoe kiezen we ook de snelste methode en dat is tantra. Omdat er gemakkelijk misverstanden over tantra kunnen ontstaan, ligt de kans op fouten in de beoefeningen voor de hand en daarom werd en wordt het niet aan iedereen onderwezen. Deze zaterdag zal een algemene uitleg gegeven worden over de verschillende soorten en stadia van tantra en de noodzakelijke voorbereidingen voordat men met tantrische beoefening kan gaan beginnen.
zaterdag 16 november


Janny de Boer en Alex de Haan zijn beiden al meer dan 15 jaar verbonden aan het Maitreya Instituut. In die tijd studeerden ze op intensieve wijze het Basic Program, wat zij afsloten met het eindexamen en het FPMT Basic Program Certificaat. Zij passen de lessen zoveel mogelijk toe in hun dagelijks leven. Zij geven sinds 2004 les in het kader van het Discovering Buddhism programma van de FPMT.

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de directe kosten zijn om de activiteit mogelijk te kunnen maken, maar die staan los van de kosten om het instituut te laten voortbestaan. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds. Kun je meer bijdragen: heel graag!

Zie ook de pagina's: Aanmelden en donaties voor meer details.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 14-jan-19
© Maitreya Instituut 2000-2019