Home Maitreya Instituut
 

Commentaar op de Hart Soetra
in Loenen

   Geshe Sonam Gyaltsen
 
Geshe Sonam Gyaltsen

Onderricht door Geshe Sonam Gyaltsen
Vertaling door
eerwaarde Tenzin Pellha

Cursus over 4 weekends voor beginners en gevorderden over de wijsheid van de leegte, zoals beschreven in de Hart Soetra. Deze cursus is onderdeel van het FPMT Basic program studieprogramma.

De Hart Soetra is een van de bekendste soetra's in de Mahayana traditie. Hierin wordt een kort gesprek beschreven tussen twee vermaarde leerlingen van de Boeddha, Avalokiteshvara en Shariputra, waarin de wijsheid die de leegte realiseert onthuld wordt. De bondigheid en de diepzinnigheid van de Hart Soetra hebben deze soetra uitermate populair gemaakt. Ze wordt in veel boeddhistische landen dagelijks gereciteerd als een effectief middel in de strijd tegen obstakels die spirituele ontwikkeling in de weg kunnen staan.
Tijdens deze cursus wordt de cryptische stijl van de Hart Soetra uitgewerkt aan de hand van commentaren die Geshe-la nader zal toelichten. Basisbegrippen als 'de vier edele waarheden' en 'de vijf aggregaten' komen aan de orde, alsmede de methode om op de leegte te mediteren.
De lezingen van Geshe Sonam Gyaltsen worden afgewisseld met gezamenlijke meditaties en discussie onder leiding van gevorderde studenten.

Cursisten kunnen het onderricht naluisteren op MP3 bestanden die via een speciale inlogcode en wachtwoord kunnen worden gedownload vanaf de website.

Weekends: 9-11 maart, 6-8 april, 25-27 mei en 22-24 juni
De cursussen lopen van vrijdagavond 20.00 uur tot zondagmiddag 17.00 uur
N.B.: het totaal aantal weekends van deze cursus is (nog) niet bekend.
Deze weekends zijn incl. overnachtingen, vegetarische maaltijden, linnengoed en een handdoek. Op vrijdagavond is er om 18.30 uur een soep met broodmaaltijd voor de liefhebbers.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening, en per weekend is er een (roulerende) karma yoga coördinator.

Opgeven graag door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.

*Kostendekkende donatie: €120,- per weekend.
**Thuisstudie op aanvraag.
Meer informatie en registratie: tel: 055-5050908 of .

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de kosten zijn om de activiteit en het voortbestaan van het instituut mogelijk te kunnen maken. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds.

**Thuisstudie
De cursussen door Geshe Sonam Gyaltsen zijn voor leden van het Maitreya Instituut ook als thuisstudie te volgen! Eerwaarde Chödron heeft een enthousiast stuk geschreven over de mogelijkheden van (geheel- of gedeeltelijke) thuisstudie. Lees het stukje over thuisstudie.


Zie ook de pagina's: Dagprogramma en huisregels en Aanmelden en donaties.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 10-jul-18
© Maitreya Instituut 2000-2017