Home Maitreya Instituut
 

Basic Program in Loenen

   Geshe Sonam Gyaltsen
 
Geshe Sonam Gyaltsen

Door Geshe Sonam Gyaltsen
Vertaling door Pellha
de Vries

Het Basic Program is een uitgebreid studieprogramma van de FPMT, en wordt door het Maitreya Instituut in Loenen georganiseerd.
Het Basic Program is door Lama Zopa Rinpoche ontwikkeld als een modern geintegreerd programma voor de studie van het boeddhisme. Het is een veelomvattend programma en een op de praktijk gerichte overdracht van de Dharma. Meditaties en discussies zijn onderdeel van het programma.
Deze studie is bedoeld voor leden die verder willen gaan dan introductiecursussen en de bijbehorende beoefeningen.
Studenten die het eindcertificaat willen halen door aan de vereisten (zoals examens, retraite en correct gedrag) te voldoen, worden daardoor als gekwalificeerde leraren en leraarsassistenten in de FPMT-centra erkend.
Zie ook het overzicht van het Basic Program studieprogramma.
Studenten van deze cursus kunnen de opnames van de lessen via de download pagina beluisteren of downloaden.

 

De paden en stadia van tantra

'Samsara - ons geconditioneerd bestaan in een voortdurende cyclus van vastgeroeste neigingen - en nirvana - werkelijke vrijheid van zo’n bestaan - zijn niets anders dan verschillende manifestaties van eenzelfde continuüm. Dus dit continuüm van bewustzijn is altijd aanwezig. Dat is de betekenis van tantra.’
Zijne heiligheid de Dalai Lama

Deze unieke cursus biedt een overzicht van de structuur van het tantrische pad, alom geprezen als het snelste en onovertroffen middel om het Boeddhaschap te bereiken. Het Vajrayana onderscheidt zich in het bijzonder door een unieke combinatie van methode en wijsheid, wat wordt bereikt door meditatie op de perfecte vorm van een Boeddha die gelijktijdig wordt gezien als volledig leeg van inherent bestaan.
Geshela zal aan de hand van het klassieke commentaar van Kirti Lobsang Trinley de belangrijkste kenmerken van de vier klassen van tantra uitleggen.
Mogelijk zal Geshe la enkele voorwaarden voor deelname stellen. Deze zijn op dit moment nog niet bekend.

Weekends: 10-12 april, 1-3 mei, 5-7 juni, 4-6 september
Kostendekkende donatie*: €130 ,- per weekend.
Thuisstudie** op aanvraag.
De weekends lopen van vrijdagavond 20.00 uur tot zondagmiddag 17.00 uur
N.B.: het totaal aantal weekends van deze cursus is (nog) niet bekend.
Deze weekends zijn incl. overnachtingen, vegetarische maaltijden, linnengoed en een handdoek. Op vrijdagavond is er om 18.30 uur een soep met broodmaaltijd voor de liefhebbers.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de spirituele beoefening, en per weekend is er een (roulerende) karma yoga coördinator.

Opgeven graag door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.
Meer informatie en registratie: tel: 055-5050908 of .

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de directe kosten zijn om de activiteit mogelijk te kunnen maken, maar die staan los van de kosten om het instituut te laten voortbestaan. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds. Kun je meer bijdragen: heel graag!

**Thuisstudie
Het is nog niet duidelijk of deze cursus ook als thuisstudie gevolgd zal kunnen worden.Zie ook de pagina's: Dagprogramma en huisregels en Aanmelden en donaties.

 

Momenteel worden lessen gegeven die aansluiten of overlappen met het Basic Program:

  • De Zomer Lam Rim is een overzicht van het boeddhistische pad naar de verlichting, gegeven door Geshe Sonam Gyaltsen in de zomer.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 19-nov-19
© Maitreya Instituut 2000-2019