Home Maitreya Instituut
 

De 16 Leidraden voor een Gelukkig Leven: Niveau 1
in Loenen

16 guidelines

 

Met Silvie Walraven, gecertificeerd 16L trainer, en Fui Moy Chan

  groepswerk
  geluk
  16 leidraden

De 16 Leidraden voor een Gelukkig Leven (16 Guidelines for a Happy Life) vormen een programma met praktische tools en inspiratie voor het ontwikkelen van zingeving en geluk in het dagelijks leven. Het is een dynamisch, interactief en soms uitdagend programma.
Deze workshop, opgezet als een weekend retraite, is voor iedereen vanaf 16 jaar die geïnteresseerd en gemotiveerd is om te reflecteren op vragen zoals:

  • Hoe ga ik om met uitdagende situaties of mensen in mijn leven?
  • Welke kwaliteiten kan ik verder ontwikkelen?
  • Hoe kan ik compassie en wijsheid ontwikkelen?
  • Wat is mijn kompas voor een gelukkig en goed leven?
  • Hoe kan ik een bijdrage geven in deze wereld?

De workshop is ook geschikt voor beginnende en gevorderde studenten van boeddhisme die hierin een praktische verdieping of integratie zoeken in het dagelijks leven.

Sinds 2008 hebben wereldwijd meer dan 2500 mensen meegedaan aan deze Niveau 1 cursus die de basis vormt voor het verdere 16L programma.
De 16L zijn gebaseerd op een tekst uit de 7e eeuw, geschreven door de Tibetaanse boeddhistische koning Songtsen Gampo om zijn volk te adviseren over hoe ze voor zichzelf en anderen een gelukkiger leven kunnen creëren. Wijlen Lama Thubten Yeshe was, samen met Lama Zopa Rinpoche, één van de eerste Tibetaanse leraren die begin jaren ’70 in het Westen boeddhistische lessen gingen geven. Het was zijn missie om op basis van de eeuwenoude wijsheid van het Tibetaans boeddhisme Universeel Onderwijs te ontwikkelen, wat aansluit bij de behoeften van de hedendaagse, Westerse mens. Deze visie is door de Foundation for the Development of Compassion and Wisdom (FDCW, Londen) o.a. uitgewerkt in de 16 Leidraden.

In deze cursus komen o.a. de volgende zaken aan bod:

  • Een inleiding in de filosofische grondslagen van de 16L;
  • Een inleiding in de theorie en beoefening van Mindfulness, fundamenteel voor het succesvol kunnen toepassen van de 16L in je leven;
  • Kennismaking met de reflecties, ervaringsgerichte tools en creatieve activiteiten die de basis vormen voor het onderzoeken en begrijpen van de 16L en de Vier Wijsheidsthema’s;
  • Discussies en activiteiten in kleine groepjes en de hele groep om ideeën, ervaringen en inzichten te delen.

Voor meer informatie over de 16L, zie: www.16guidelines.org.

Data: zaterdag 9 juni, 09.30 – zondag 10 juni, 17.30
*Kostendekkende donatie: € 75,-
Deze workshop is inclusief overnachting, vegetarische maaltijden, kofie, thee, linnengoed en een handdoek.
Cursisten worden verzocht ‘karma yoga’ te doen oftewel ‘mee helpen in het huishouden’ als deel van de gezamenlijke spirituele beoefening.
Opgeven graag door dit aanmeldingsformulier te downloaden en na invullen terug te sturen naar donaties@maitreya.nl.

*Kostendekkende donatie: aan het organiseren van activiteiten zijn uiteraard allerlei kosten verbonden. We geven met deze bedragen aan wat de kosten zijn om de activiteit en het voortbestaan van het instituut mogelijk kunnen maken. Kun je minder bijdragen, vraag dan s.v.p. om een bijdrage van het studiefonds.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 8-dec-17
© Maitreya Instituut 2000-2017