Home Maitreya Instituut
 

Onze leraren

Lama Thubten Yeshe
Oprichter van de FPMT

Zijne Heiligheid de Dalai Lama
Inspiratie en gids van de FPMT

 

Lama Thubten Zopa Rinpoche
Spiritueel directeur FPMT

Leraren van het Maitreya Instituut:

Geshe Sonam Gyaltsen
Geshe Sonam Gyaltsen (geboren in Tibet, 1941) werd in 1947, op 6-jarige leeftijd, tot monnik gewijd op de kloosteruniversiteit Ganden in Tibet. Tijdens de Chinese invasie in 1959 vluchtte hij naar India waar hij zijn studie voortzette. Hij behaalde de hoogste universitaire graad in de boeddhistische filosofie, de Geshe Lharampagraad, en werd benoemd tot professor aan het Central Institute for Buddhist Studies te Leh (Ladakh, India). Sinds 1992 is hij de vaste leraar van het Maitreya Instituut, eerst in Emst en nu in Loenen. Zijn lessen blinken uit in helderheid en intelligentie.
Zie ook:
videos van Geshe Sonam Gyaltsen
een interview met Geshe-la.
Eerwaarde Losang Gendun Nederlandse monnik Losang Gendun is een Nederlandse boeddhistische monnik. Voorheen was hij werkzaam in de IT sector, vluchtelingenorganisaties en commercieel management, maar na twintig jaar beoefening van Theravada boeddhisme werd hij in 2005 monnik in de Tibetaanse traditie. In Nalanda, het FPMT klooster in Frankrijk, studeerde hij acht jaar boeddhistische filosofie en deed beoefening onder verschillende leraren als z.h. de Dalai Lama, Geshe Losang Jamphal, Jangste Chöje Rinpoche en Lama Zopa Rinpoche.
Eerw. Losang Gendun geeft sinds jaren les in Nederland, Frankrijk, Monaco en de VS. Hij is actief op het gebied van interreligieuze en intermonastieke communicatie, waarbij hij een hechte relatie onderhoudt met o.a. een Benedictijnerklooster, de Internationale Soufie Alawiyya organisatie, Scouts Muselmans de France en de Universal Sufi Council.
In totaal heeft eerw. Losang Gendun ruim drie jaar doorgebracht in retraite en zich verdiept in Lam Rim en vipassana-shamatha meditatie zoals onderwezen in de Theravada forest traditie. In zijn schaarse vrije tijd verkent hij het relatief nieuwe gebied van ‘fusion philosophy’ die een dialoog beoogt tussen boeddhistische en Westerse wijsbegeerte.
Eerw. Pellha
Nederladse non Tenzin Pellha heeft de FPMT vertaler training LRZTP succesvol afgerond en is sinds ein 2016 de Nederlandse tolk/vertaler voor het Maitreya Instituut.
Annelies van der Heijden
Annelies van der Heijden heeft een achtergrond als gekwalificeerd diëtist, shiatsu therapeut, yoga docent en ze beoefent gedurende langere tijd chi kung.
Sinds 1998 is ze actief betrokken bij het Maitreya Instituut en de FPMT organisatie. In november 2014 heeft ze het FPMT Basic Program in ILTK, Italië, volledig afgerond. In juni 2015 heeft ze de basisopleiding mindfulness training afgerond aan het CVM.
Janny de Boer en Alex de Haan

Janny de Boer en Alex de Haan zijn beiden al meer dan 15 jaar verbonden aan het Maitreya Instituut. In die tijd studeerden ze op intensieve wijze het Basic Program, dat zij afsloten met het eindexamen en het verkrijgen van het FPMT Basic Program Certificaat. Zij geven sinds 2004 les in het kader van het Discovering Buddhism programma van de FPMT.

Gevorderde studenten van het Maitreya Instituut zoals Paula de Wijs en Koosje van der Kolk geven les en leiden ook de meeste meditaties, poedja's en recitaties tijdens meerdaagse cursussen.

Gastleraren

  HH Zong Rinpoche

Kyabje Zong Rinpoche Jetsun Losang Tsondru Thubten Gyaltsen (1905-1984) was één van de belangrijkste leraren in de Gelug traditie en o.a. een leraar van Lama Yeshe, Kyabje Zopa Rinpoche en Geshe Sonam Gyaltsen.

De huidige 4e Zong Rinpoche Tenzin Wangdak is geboren in 1985, en blinkt opnieuw uit door zijn eruditie en diepe realisaties.
Naast zijn traditionele opleiding in de verschillende paden van de Tibetaanse traditie is hij ook opgeleid aan Westerse (Amerikaanse) onderwijsinstituten waardoor hij het Engels goed beheerst. Dat maakt hem bij uitstek een leraar die de brug kan slaan tussen de oude traditie en de vraagstukken van de 21ste eeuw.
Hij heeft een eigen stijl van lesgeven waarin hij o.a. door dialoog probeert ons deelgenoot te maken wat het Tibetaans boeddhisme de moderne mens te bieden heeft. Meer informatie.

Ven. Robina Courtin

Ordained since the late 1970s, Ven. Robina Courtin has worked full time since then for Lama Thubten Yeshe and Lama Zopa Rinpoche's FPMT. Over the years she has served as editorial director of Wisdom Publications, editor of Mandala Magazine, executive director of Liberation Prison Project, and as a touring teacher of Buddhism. Her life and work with prisoners have been featured in the documentary films Chasing Buddha and Key to Freedom.
In her remarkable direct and lively style, Ven. Robina presents the timeless teachings of the Buddha in a way that you will come to see yourself and the world through new eyes. Her teachings are stunningly direct, entertaining and unforgettable. She presses students to accurately phrase their questions, and so helps them to discover the answers.

Rob Preece
Rob Preece has a long experience of the practice of Mahamudra having been originally taught by Lama Yeshe and H.H. Dalai Lama in India. He spent 5 years in retreat in which mahamudra was an important aspect of his own practice alongside his tantric practice. He has also studied Dzogchen with H.H. Dudjom Rinpoche and more recently with Tsoknyi Rinpoche.
Rob is particularly engaged in bringing the practice of tantra into a more embodied and creative process within which the practice of mahamudra forms an important part.
He is the author of The psychology of Buddhist tantra, The Wisdom of Imperfection, The Courage to Feel, Preparing for Tantra and Feeling Wisdom.
For more information on his work visit www.mudra.co.uk.
Andy Weber
Andy Weber is sinds meer dan 25 jaar een zeer regelmatige gastleraar voor boeddhistische kunst aan het Maitreya Instituut. Van 1973 t/m 1980 verbleef hij in India en Nepal om zich onder begeleiding van grote meesters te bekwamen in de iconografische kunst van het Tibetaans boeddhisme. Nu, ruim vijfentwintig jaar later, wordt zijn unieke stijl niet alleen hoog gewaardeerd door een toenemend aantal westerse boeddhisten, maar ook door gerenommeerde Tibetaanse lama's uit alle tradities.
Zijn thangka's (Tibetaanse rolschilderijen) hangen in boeddhistische tempels en meditatiecentra over de hele wereld; zelfs in het Potala Paleis in Lhasa (Tibet). Andy Weber woont in Engeland, maar geeft cursussen en workshops door heel Europa en de VS. Ook heeft hij diverse boeken op zijn naam staan.
Glenn Svensson
Glen Svensson was born in Australia, and has been a student and practitioner of Tibetan Buddhism since 1995 and graduated from the seven-year Masters Program in Advanced Buddhist Studies of Sutra and Tantra at the Lama Tzong Khapa Institute (Pomaia, Italy) in 2004.
Since 2005 he has taught and led meditation retreats in India, Europe, North America and Australia with a teaching style emphasizing clarity and stressing the integration of philosophical view, meditation and daily life conduct.
More about Glen at http://www.glensvensson.org/
Carmen Mensink
Carmen Mensink studeerde in 1995 af als grafisch ontwerper aan de Kunstacademie in Kampen, waarna ze in 1996 een specialisatie deed in Letterontwerpen & Typografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Een paar jaar later kwam ze in contact met het schilderen van thangka’s (Tibetaanse rolschilderingen). Ze viel onmiddellijk voor deze oude en gedetailleerde kunst en schildert sindsdien met veel plezier en toewijding. Het is voor haar de ideale combinatie van het beoefenen van het boeddhisme en kunst. Ze studeerde vele jaren bij de bekende thangkaschilder Andy Weber en geeft les in zowel Europa als de Verenigde Staten.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 28-jul-17
© Maitreya Instituut 2000-2017