Home Maitreya Instituut
 

De visie van Lama Yeshe

De FPMT: een visie van totaliteit

  Lama Yeshe temidden van monniken
  Lama Yeshe temidden van monniken

Waarom hebben we de FPMT opgericht? Waarom vestigen we deze faciliteiten over de hele wereld? Ik denk dat we glashelder zijn betreffende ons doel – we willen voelende wezens leiden naar hogere opleiding. We zijn een organisatie die mensen de kans geeft om een hogere opleiding te ontvangen. We bieden mensen aan wat we hebben: de gecombineerde kennis van de leer van de Boeddha en de moderne levenswijze. Ons doel is om onze ervaringen hiervan te delen.

We weten dat mensen ontevreden zijn met het wereldse leven, het onderwijssysteem en alle andere dingen; het is in de aard van onze dualistische geest om ontevreden te zijn. Dus we proberen mensen te helpen om hun eigen totaliteit te ontdekken en zo tevredenheid te vervolmaken.

We zijn niet geëvolueerd doordat jij of ik hebben gezegd dat we deze dingen willen doen, maar door een natuurlijk proces van ontwikkeling. Onze organisatie is natuurlijk, organisch gegroeid. Het is niet "Lama Yeshe wilde het doen". Ik heb nooit gezegd dat ik centra over de hele wereld wilde. In plaats daarvan kwam ik in contact met studenten die iets wilden doen, die de wens uitdrukten om hun ervaring met anderen te delen, en die vervolgens groepen in verschillende landen organiseerden om met anderen te delen en te groeien .

Persoonlijk denk ik dat dit goed is. We zouden daarvoor moeten werken. We zijn mensen; boeddhisme helpt ons te groeien, en daarom is het logisch dat we samenwerken om dit soort van opleiding te vergemakkelijken. En het zijn niet alleen wij lama's die hiervoor werken. Eigenlijk zijn het jullie, de studenten, die de faciliteiten voor Dharma in de westelijke wereld scheppen. Juist. Natuurlijk helpen leraren. Maar het belangrijkste voor de studenten is om goed opgeleid te worden. Daarom bestaan we.

Toen we begonnen met het oprichten van centra was er geen groot plan – ze verschenen als paddenstoelen willekeurig over de hele wereld, door het evolutieproces dat ik net beschreef, en gunstige omstandigheden. Nu dat al deze centra bestaan, moeten wij hun ontwikkeling mogelijk maken op een constructieve glasheldere manier; anders wordt alles slechts verwarrend. Wij moeten ons zowel intern goed ontwikkelen alsook in overeenstemming met onze twintigste-eeuwse omgeving.

Lama Yeshe
Instituto Lama Tzong Khapa, Italië
Januari 1983
Geredigeerd door Nicholas Ribush

Vertaald van de FPMT website

 

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019