Home Maitreya Instituut
 

De meditatieruimte of 'gompa'

  

'Gompa' is Tibetaans voor de traditionele grootste ruimte van een klooster waar meditatie, gebedsdiensten en alle belangrijke samenkomsten worden gehouden. In westerse centra is het vergelijkbaar de belangrijkste ruimte waarin les wordt gegeven en gemediteerd wordt. De gompa's in de centra van het Maitreya Instituut zijn traditioneel ingericht met allerlei elementen uit het Tibetaans boeddhisme.

De gompa in Amsterdam
 
    Shakyamoeni Boeddha
 
Shakyamoeni Boeddha
  4-Armige Chenrezig
 
4-Armige Chenrezig
  Maitreya, de toekomstige  Boeddha
 
Maitreya

Het doel

In de gompa worden boeddhistische lezingen, gebeden en meditaties gehouden. De beelden, afbeeldingen en teksten dienen als een bron van inspiratie en zegening. Ze vertegenwoordigen de boeddha, de hoogste staat die gerealiseerd kan worden.

Wat vind je zoal in een gompa?

In de gompa zien we boeddhabeelden en thangka's (rolschilderingen) met afbeeldingen van boeddhavormen. De voornaamste afbeeldingen zijn:

  • Boeddha Shakyamoeni: de historische Boeddha die ruim 2500 jaar geleden leefde in India: hij heeft de boeddhistische leer in dit tijdperk op aarde gevestigd.
  • Boeddha Avalokiteshvara (Tibetaans: Chenrezig): deze boeddhavorm symboliseert vooral mededogen en liefdevolle vriendelijkheid. Deze Boeddha wordt vaak afgebeeld in twee vormen, zittend, met vier armen, of staand met 1000 armen. Van deze Boeddha komt ook de bekende mantra "OM MANI PADME HOEM", de meest bekende mantra in Tibet.
  • Boeddha Maitreya: als de boeddhistische leer verdwenen zal zijn op deze aarde, komt na lange tijd Boeddha Maitreya om de Dharma opnieuw op aarde te vestigen. Het Maitreya Instituut is vernoemd naar deze Boeddha.

Verder zie je in de gompa zie je verder de volgende attributen staan:

  • Teksten, ingepakt in oranje doeken. Dit zijn de Kangyur, d.w.z. de Soetra's, het onderricht van Boeddha Shakyamoeni zelf, en de Tengyur, dit zijn de belangrijkste commentaren op de lessen van de Boeddha door grote Indiase en Tibetaanse meesters.
  • De troon: een leraar neemt uit respect voor de Dharma plaats op een troon.
  • Altaar met offergaven: offergaven dienen om positieve energie op te wekken in relatie tot de boeddha's die het geluk van alle wezens bevorderen.
  • Stoelen en kussens: deze zijn voor de toehoorders. Het is belangrijk dat je comfortabel zit tijdens de lezingen en meditaties. Het belangrijkste is dat je de lessen goed kunt volgen en er met je geest bij bent. Je mag tijdens de les rustig van houding of zitplaats veranderen.

In de gompa proberen we uit respect voor de traditie de zogenaamde Dharma-etiquette te volgen door geen schoenen te dragen etc.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019