Lijkt het je leuk om mee te denken over het beleid van het Maitreya Instituut Nederland? Wil je je financiele kennis en vaardigheden inzetten voor het verder tot bloei laten komen van het Maitreya Instituut en haar missie? Kijk dan eens hier of een bestuursfunctie misschien bij je past: werving penningmeester.
icon-dag-168MG icon-dag-7BP icon-dag-1 icon-dag-8GP icon-dag-9MP icon-dag-3 icon-dag-6OhB icon-dag-2 icon-dag-12T10 icon-dag-13T15 icon-dag-14T25 icon-dag-15T30 icon-dag-11T8 icon-dag-10TP icon-dag-4 icon-dag-5

Een spirituele weg bewandelen - waarom en hoe?

 

Waarom al die moeite?

Zolang het goed met ons gaat en ons leven van een leien dakje loopt, hebben we doorgaans niet zoveel belangstelling voor de zin van het leven, religie, spirituele training of de ontwikkeling van positieve energie in onze geest. Zolang het goed gaat, geloven we het allemaal wel. Het gaat immers goed, dus waar zouden we ons druk over maken?

De moderne maatschappij neigt naar korte-termijn denken. Het gaat om hier en nu gelukkig te zijn, en er wordt weinig aandacht geschonken aan hoe ons gedrag op lange termijn rampzalige gevolgen kan hebben. We kennen waarschijnlijk allemaal mensen die verslaafd zijn aan van alles: alcohol, drugs of wat dan ook, omdat dit hun problemen even laat vergeten. In de gecompliceerde wereld waarin we leven is het vaak moeilijk om te zien wat wijsheid is. De consumptie-maatschappij belooft wel voortdurend geluk, maar tevredenheid en geluk zijn niet te koop. 

Doorgaans maken we ons ook niet erg druk over onze eigen vergankelijkheid. Het feit dat we allemaal sterven is een taboe onderwerp, maar door het onderwerp te vermijden wordt het probleem niet kleiner. Wanneer je bijvoorbeeld door een stukgelopen relatie of ernstige ziekte op jezelf wordt teruggeworpen, wordt al vrij snel duidelijk hoe belangrijk een positieve staat van de geest is. Juist op dat moment kan een spiritueel pad belangrijk zijn. Het besef dat ons huidige mensenleven ons vrijheden en mogelijkheden geeft om iets van ons leven te maken, een verschil te maken voor jezelf en anderen. Pas wanneer we zo'n langere termijn visie ontwikkelen krijgt ons spirituele pad vorm.

Hoe kies ik een spirituele weg?

De Boeddha kwam eens in de stad Kalama, en mensen vroegen hem: "Er komen hier zoveel spirituele leraren, en veel van hen gaven ons uitstekende lessen, maar ze spreken elkaar tegen. Wat moeten we daarmee, hoe moeten we kiezen?" De Boeddha gaf toen de zogenaamde Kalama-toespraak (te vinden in de Kalama Soetra), en suggereerde tien factoren waarop je kunt letten als je naar spiritueel onderricht luistert.

Samengevat zei de Boeddha:

"Geloof niet in spiritueel onderricht alleen omdat:

  1. Het vaak gezegd wordt
  2. Het in een heilig boek staat
  3. Het van leraar op leerling is overgedragen
  4. Iedereen om je heen het gelooft
  5. Het paranormale kwaliteiten bezit
  6. Het klopt met wat je toch al gelooft
  7. Het logisch klinkt
  8. Het door een gerespecteerde leraar onderwezen wordt
  9. De leraar zei dat het waar is
  10. Je het moet verdedigen of ervoor moet vechten

Maar alleen wanneer het klopt met je eigen ervaring, en als het goed is voor jezelf en anderen, dan zou je de lessen moeten accepteren, en ernaar gaan leven."

De Boeddha beveelt dus aan om een spiritueel pad (inclusief de leringen van hemzelf) vooral kritisch te overwegen, en niet zomaar blindelings over te nemen. Maar heb je eenmaal voor een pad gekozen, volg dan ook de adviezen zo goed mogelijk op om je doel te kunnen bereiken.

Zie als vervolg: Hoe begin ik met boeddhisme?