Home Maitreya Instituut
 

Een spirituele weg bewandelen - waarom en hoe?

   Een spirituele weg bewandelen, waarom en hoe?
   

Waarom al die moeite?

Zolang het goed met ons gaat en ons leven van een leien dakje loopt, hebben we doorgaans niet zoveel belangstelling voor de zin van het leven, religie, spirituele training of de ontwikkeling van positieve energie in onze geest. Zolang het goed gaat, geloven we het allemaal wel. Het gaat immers goed, dus waar zouden we ons druk over maken? .

Veel mensen zijn geobsedeerd of gelimiteerd door korte termijn denken. Het gaat om hier en nu gelukkig te zijn, en ze beseffen niet hoe hun gedrag op lange termijn rampzalige gevolgen kan hebben voor zichzelf en anderen. We kennen waarschijnlijk allemaal mensen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs, die stelen, mishandelen of zelfs anderen doden omdat ze denken dat dit hen nu uit de problemen helpt, of hun problemen even laat vergeten. Zelfs in de 'hoogste kringen' zie je mensen die bijzonder kortzichtig zijn en daarmee zichzelf en veel anderen in de problemen helpen.

Veel mensen in de wereld om ons heen missen echte wijsheid en kostbare kennis over het leven, de dood en wat er daarna volgt. Doorgaans maken we ons ook niet erg druk over onze eigen vergankelijkheid, onze naderende dood. Maar wanneer je bijvoorbeeld door een ernstige ziekte op jezelf wordt teruggeworpen, wordt al vrij snel duidelijk hoe belangrijk een positieve staat van de geest is.

Als je beseft dat er op een gegeven moment niets van je overblijft behalve de geestelijke lading die je op weg naar een volgend bestaan begeleidt, wordt onderricht over een spiritueel pad belangrijk. Het besef van de waarde van ons huidige mensenleven is daarin essentieel. Met de vrijheden en rijkdommen die we momenteel genieten, hebben we nu de bijzondere gelegenheid om van ons leven iets te maken, een verschil te maken met het oog op de toekomst. Pas wanneer we zo'n langere termijn visie ontwikkelen en rekening houden met de toekomst na de dood, krijgt ons spirituele pad vorm.

Hoe kies ik een spirituele weg?

De Boeddha kwam eens in de stad Kalama, en mensen vroegen hem: "Er komen hier zoveel spirituele leraren, en veel van hen gaven ons uitstekende lessen, maar ze spreken elkaar tegen. Wat moeten we daarmee, hoe moeten we kiezen?" De Boeddha gaf toen de zogenaamde Kalama-toespraak (te vinden in de Kalama Soetra), en suggereerde tien factoren waarop je kunt letten als je naar spiritueel onderricht luistert.

Samengevat zei de Boeddha:

"Geloof niet in spiritueel onderricht alleen omdat:

  1. Het vaak gezegd wordt
  2. Het in een heilig boek staat
  3. Het van leraar op leerling is overgedragen
  4. Iedereen om je heen het gelooft
  5. Het paranormale kwaliteiten bezit
  6. Het klopt met wat ik toch al geloof
  7. Het logish klinkt
  8. Het door een gerespecteerde leraar onderwezen wordt
  9. De leraar zei dat het waar is
  10. Je het moet verdedigen of ervoor moet vechten

Maar alleen wanneer het klopt met je eigen ervaring, en als het goed is voor jezelf en anderen, dan zou je de lessen moeten accepteren, en ernaar gaan leven."

De Boeddha beveelt dus aan om een spiritueel pad (inclusief de leringen van hemzelf) vooral kritisch te overwegen, en niet zomaar blindelings over te nemen. Maar heb je eenmaal voor een pad gekozen, volg dan ook de adviezen zo goed mogelijk op om je doel te kunnen bereiken.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019