Home Maitreya Instituut
 

Instrukties bij ziekte

  
 
Lama Zopa Rinpoche

Door Lama Thubten Zopa Rinpoche

Het is belangrijk te weten dat er slechts één manier is om geluk in het leven te brengen. Dat is de beoefening van bodhicitta - het verwissen van jezelf met anderen (in het Tibetaans: Tong Len) en de ziekte doorstaan ten behoeve van alle voelende wezens.
En in plaats van aan de tekortkomingen te denken, denk aan de voordelen van de problemen.

Het meest belangrijke is niet herboren te worden in de lagere bestaanswerelden, waar we mogelijk eonen lang lijden ervaren, zonder te weten wanneer we weer in een hogere bestaanswereld terug kunnen komen. Daarom stelt het probleem in dit leven niets voor.

Het probleem in dit leven kan zelfs bijzonder positief zijn om de oorzaak van lagere wedergeboorten te zuiveren; het wordt inspiratie. De ziekte helpt ook om niet nogmaals de oorzaak voor de lagere bestaanswerelden te scheppen, en om geluk in volgende levens, bevrijding en de verlichting te bereiken.

Zoals ik al vele malen in het verleden heb gezegd, mediteer op de voordelen van de problemen en op het transformeren van problemen.

Ik weet zeker dat zo veel eonen van lijden in de lagere bestaanswerelden nu gestopt wordt door nu de problemen te ervaren. Denk niet dat je geen vriend hebt; ik ben voor altijd je vriend.

Gedicteerd door eerwaarde Lama Thubten Zopa Rinpoche.
Geëdit door Murray Wright, FPMT Central Office, Mei 1993.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019