Home Maitreya Instituut
 

Het behandelen van Dharma teksten en andere materialen

  
 
Traditionele vorm van Tibetaanse
Dharmateksten

Dharmaboeken bevatten het onderricht van de Boeddha; ze hebben de kracht om de lezer te behoeden voor lagere wedergeboortes en de weg naar bevrijding wijzen. Daarom dienen ze met respekt behandeld te worden, dus leg ze niet op de grond of op plaatsen waar mensen er over lopen of op kunnen gaan zitten. Als je ze verplaatst of vervoert, verpak of bescherm ze dan. Ze kunnen het best worden bewaard op een hoge, schone plek, apart van meer 'wereldlijke' zaken. Leg ook geen andere voorwerpen op dharmaboeken en materialen. Het likken aan de vingers om een bladzijde om te slaan geldt als weinig respektvol en creëert negatief karma.

Niet alleen de traditionele Dharma teksten of boeken, maar ook bijvoorbeeld eigen aantekeningen, afbeeldingen van gekwalificeerde leraren en Boeddha's of andere heilige objecten worden het best met respekt behandeld. Hetzelfde geldt voor dharmakunst, geschreven of gedrukt onderricht in kunstwerken en ook teksten uit andere religies.

Als het nodig is om je van dharmamateriaal te ontdoen, is het veel beter het met zorg en aandacht te verbranden dan gewoon weg te gooien. Vóór het verbranden van dharmateksten is het goed eerst een gebed of een mantra te zeggen, bijvoorbeeld OM AH HUM. Visualiseer daarbij dat de letters van de te verbranden tekst in de AH absorberen, waarna de AH in jezelf absorbeert, terwijl de wijsheid aan je geestesstroom wordt overgegeven. Daarna kun je de teksten verbranden, terwijl je doorgaat met OM, AH, HUM te reciteren.

Lama Zopa Rinpoche heeft aanbevolen dat foto's of afbeeldingen van heilige wezens, boeddhavormen of andere heilige objecten niet verbrand worden. In plaats daarvan zouden ze met respect in een stoepa, boom of andere hoge,schone plaats gelegd worden. Men kan ze bijvoorbeeld in een klein gebouwtje als een vogelhuisje te plaatsen, en vervolgens af te sluiten. Op deze manier eindigen de heilige afbeeldingen niet op de grond.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019