Home Maitreya Instituut
 

Lees, beluister en bekijk lessen van Geshe Sonam Gyaltsen

   Geshe Sonam Gyaltsen
 
Geshe Sonam Gyaltsen

Om een indruk te geven hoe de lessen gegeven worden in het Maitreya Instituut, hebben we een kleine selektie gemaakt van transcripten, MP3 opnames en korte video's van lessen - we hopen spoedig meer te plaatsen:

 

Drie hoofdzaken van het pad - transcript

Het eerste onderricht in Loenen op 11 november 2012 over een traditionele korte samenvatting van het hele boeddhistische pad door de vijftiende eeuwse meester Lama Tsong Khapa. Transcript De drie hoofdzaken van het pad in pdf formaat (248 Kb).

Bardo en wedergeboorte - transcript

Er bestaat in het boeddhisme een zeer uitgebreide kennis over de processen die we doormaken tijdens het sterven, de tussenstaat (bardo) en wedergeboorte. Bardo en wedergeboorte is het transcript van een les van Geshe Sonam Gyaltsen die hier dieper op ingaat.

Conversatie met een ervaren oude man - transcript en basistekst

Twee documenten; de basistekst 'Conversatie met een ervaren oude man' van Gungtang Rinpoche, en het commentaar op deze tekst van Geshe Sonam Gyaltsen. Deze tekst gaat over vergankelijkheid en vormt een goede bais voor meditatie.

Communicatie binnen een Dharmacentrum - transcript en MP3

Op eigen verzoek gaf Geshe Sonam Gyaltsen aanwijzingen over de communicatie binnen het Maitreya Instituut Loenen, maar veel van dit advies is uiteraard op ieder centrum en ook in het gewone dagelijkse leven van toepassing. Download het transcript (als pdf) of de MP3 opname (25 Mb) (rechter muisklik, kies 'Opslaan als...')

Weekendcursus 'Het kralensnoer van een Bodhisattva' - transcript en MP3

Het Kralensnoer van een Bodhisattva is een korte tekst waarin de grote Indiase spirituele leraar Atisha (982-1052) een aantal praktische instructies aan elkaar rijgt, die veel houvast bieden voor iedereen die naar harmonie streeft. Ze vergroten de harmonie in de eigen geest en in de omgeving. De instructies beslaan in het Nederlands nog geen twee A 4-tjes en zijn als een kralensnoer aaneen geregen. Hoewel bedoeld voor bodhisattva's - heldhaftige personen die zich inspannen om de verlichting te bereiken met als doel alle wezens uit het gebrekkige cyclische bestaan te bevrijden - zijn deze instructies ook breed toepasbaar voor niet-boeddhisten. De instructies zijn universeel en in de moderne tijd nog altijd even actueel als in de periode waarin ze zijn geschreven.

Je kunt ook het transcript van deze complete cursus downloaden als pdf.

Public teachings by Lama Zopa Rinpoche during his visit in Loenen 2015.

See the special download page for video, MP3 and transcripts.

Enkele korte videoclips

Opgenomen tijdens lessen van de Madhyamaka cursus in mei 2007 in Emst.
Vertaler: Hans van den Bogaert.

Hoe de Boeddha les gaf

Wat een Boeddha niet kan

Debat van Tibetaanse monniken

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019