Home Maitreya Instituut
 

Advies van Lama Zopa Rinpoche voor Saka Dawa

    Lama Thubten Zopa Rinpoche
 
Lama Zopa Rinpoche

Happy Saka Dawa!

Op de dag van volle maan in de Tibetaanse maand Saka Dawa (gewoonlijk in mei of juni), herdenken we de geboorte, verlichting en Parinirvana van Shakyamoeni Boeddha. Zoals Lama Zopa Rinpoche aanhaalt uit de Vinaya tekst 'Schat van citaten en logica'; positieve daden die op deze dag gedaan gebeuren, worden honderd miljoen maal versterkt.
Rinpoche beveelt voor Saka Dawa in het bijzonder de volgende beoefeningen aan:

  • Nemen van de acht Mahayana geloften*
  • De Nyung Ne retraite doen**
  • De Goeroe Shakyamoeni Boeddha Poedja doen***

Uiteraard zijn alle andere positieve activiteiten die regelmatig door Lama Zopa Rinpoche worden aangeraden ook goed om op deze dag te doen, zoals het reciteren van de Sanghata Sutra of de Golden Light  Sutra etc., met uitgebreide toewijdingen.  Deze teksten zijn (in het Engels) te vinden via de adviespagina van Lama Zopa Rinpoche.

Daarnaast kun je ook overwegen om kinderen in de viering van Saka Dawa en recitaties te betrekken, en het boek Prins Siddhartha, het verhaal van de Boeddha door John Landaw en Janet Brooks voor te lezen. Dit is een kinderboek met prachtige tekeningen en een eenvoudig, maar nauwkeurig verhaal over de levensgeschiedenis van de Boeddha.

 

* Zie ook onze webpagina voor het nemen van de acht Mahayana geloften.

** Er bestaat een Engelse versie van de Nyung Ne retraite, met instructies over hoe de beoefening te doen (beschikbaar via www.boeddhaboeken.nl), en in onze centra is ook een voorlopige Nederlandse versie in gebruik.

*** De Goeroe Shakyamoeni Boeddha Poedja is in het Engels beschikbaar via de website van de FPMT.

 

 

           FPMT logo

  Home  |  Vorige pagina  |  ^Top van de pagina            

Studie en meditatie in het Tibetaans boeddhisme           

Laatste pagina update: 25-feb-19
© Maitreya Instituut 2000-2019